Naslovna Politika Nedeljkov: Smanjenje cenzusa nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti

Nedeljkov: Smanjenje cenzusa nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti

3 minuta za čitanje
0
143
Raša Nedeljkov

Beograd, 13. januar 2020. – Najava smanjenja cenzusa s pet na tri odsto pred parlamentarne izbore u Srbiji je „ruganje svim pokušajima da se unaprede izborni uslovi“, ocenio je danas programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

To je, smatra on, i „neodgovornost iz perspektive demokratizacije jednog tako vitalnog procesa kao što je izborno zakonodavstvo“.

Nedeljkov je za agenciju Beta izjavio da smanjenje cenzusa na parlamentarnim izborima nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti.

O tome bi morale da se urade i vrlo ozbiljne analize: da li se menja samo izborni cenzus ili se menjaju i izborne jedinice. Nije bilo ni javne rasprave, to sve direktno urušava izborni proces u Srbiji“, kazao je Nedeljkov.

Nedeljkov je rekao da je najava smanjenja cenzusa „skretanje pažnje s ključnih problema u izbornom procesu – da su građani izloženi pritiscima, korupciji, kupovini izbornih glasova, a da se medijska situacija ni milimetar nije pomerila na bolje“.

Ako se bude krenulo ovim putem, to će biti jedan od ključnih udaraca za demokratizaciju u Srbiji i kvazi-povećanje legitimiteta parlamenta. Vrlo verovatno će u parlament ući akteri koji nemaju utemeljenje u biračkom telu, da bi se pokazao legitimitet parlamenta“, procenio je Nedeljkov.

On je rekao da očekuje „intenzivnije reakcije“ Evropske unije kada postanu zvanične izmene koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za sada je to samo probni balon. U teoriji smanjenje cenzusa izgleda kao povećanje učešća volje građana u parlamentu. Ali motiv vlasti nije unapređenje demokratskog potencijala, već kako da se ostvari privid demokratije“, smatra Nedeljkov.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …