Naslovna Vesti Svet Nedeljković: Nova retorika, slična politika nakon izbora u SAD

Nedeljković: Nova retorika, slična politika nakon izbora u SAD

10 minuta za čitanje
0
379
Stevan Nedeljković

Beograd, 12. novembar 2020. – Administracija Džozefa Bajdena popraviće veze sa Evropskom unijom (EU), ali ne treba očekivati značajne promene u odnosima sa Kinom ili Rusijom, niti da će Srbija trpeti posledice zbog indirektne izborne podrške Trampu, izjavio je  FoNetu urednik portala Američki izbori, Stevan Nedeljković.

Nedeljković smatra da  će Vašingtonski dogovor ostati “vitalan”.

Ništa u vezi sa Trampom nije bilo “uobičajeno”, pa tako ne treba očekivati ni uobičajenu tranziciju vlasti između njegove i Bajdenove administracije, koja bi trebalo da stupi na dužnost 20. januara, objasnio je Nedeljković u serijalu razgovora Agreman.

Kako je predvideo, Tramp će u periodu tranzicije biti vrlo aktivan, za razliku od svojih prethodnika, koji su znali da budu pasivni i vrlo srdačni prema dolazećoj administraciji.

Učiniće sve da republikanci  početkom januara osvoje dodatna mesta u Senatu, a nastaviće i svoj spoljnopolitički program “Amerika na prvom mestu”, očekuje Nedeljković.

Prema njegovom uverenju, Tramp će na kraju ipak predati vlast, ali ne treba očekivati “ljupkosti”, poput razmene toplih pisama, kakvima su Džordž Buš Stariji i Mlađi dočekivali svoje “naslednike” na toj funkciji, Bila Klintona i Baraka Obamu.

Nedeljković, takođe, veruje da će Bajdenova administracija napustiti oštru retoriku Trampove ere, ali da će u suštini voditi sličnu politiku.

On se ne slaže sa ocenama da je Trampova spoljna politika bila “izolacionistička” i podseća da SAD imaju veliki broj vojnih baza, diplomatskih predstavništava i vojnika raspoređenih širom sveta i da vode aktivnu politiku, od Južnog kineskog mora, do Persijskog zaliva.

Zato Trampovu politiku ne bih zvao izolacionizmom, već “ušančavanjem“, povlačenjem sa onih mesta za koja je njegova administracija zaključila da nisu strateški važna za SAD i da time SAD rasipaju svoju snagu, objašnjava Nedeljković.

Najveću spoljnopolitičku promenu sa Bajdenovom administracijom, prema njegovoj proceni, trebalo bi očekivati u odnosu na “transatlantske partnere”.

Možemo da očekujemo promenu politike prema EU i jačanje transatlantskih veza koje je Tramp dobrano pokidao, a mislim da je to jedna od njegovih najvećih grešaka”, ukazao je Nedeljković.

On očekuje i povratak SAD u multilateralu, pre svega u Svetsku zdravstvenu organizaciju i Pariski klimatski sporazum, ali ne i u nuklearni sporazum sa Iranom.

U iranski sporazum su SAD i ušle uz podršku tanke većine u Kongresu, tako da će možda uslediti redefinisanje tog sporazuma, ali teško da će doći do povratka na staro”, smatra Nedeljković.

Skreće pažnju i na to da mnogi očekuju promenu politike prema Kini, ali je on uveren da će se ključni sukob dve sile – ekonomski – nastaviti nesmanjenim intenzitetom.

Ono što će Bajden svakako napustiti, i to u svim oblastima spoljne politike, jeste oštra retorika svog prethodnika. Politika prema Kini će, međutim, ostati ista”, naglašava Nedeljković.

Procenjuje i da Bajdenova administracija neće “toliko otvoreno” podržavati Izrael, bez obzira na to što će ta zemlja ostati važan saveznik SAD na Bliskom istoku.

U odnosima sa Rusijom, kako je protumačio, ne treba očekivati dodatno zaoštravanje, zbog toga što se približava rok za obnavljanje sporazuma START o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Što se Srbije tiče, Nedeljković ne očekuje ni da će Beograd trpeti posledice zbog indirektne podrške Trampu na izborima, kao što ih nije bilo ni četiri godine ranije, kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić pružio podršku kandidaturi Hilari Klinton.

Treba biti pošten i reći da ovoga puta Srbija i nije imala toliko izbora kao 2016. godine. Tada je otvorena podrška Klinton bila vrlo nepromišljen potez, ali je danas teško zamislivo da bi bilo koji predsedenik Srbije odbio poziv Bele kuće. To bi zahtevalo puno hrabrosti, a Srbija bi izvesno trpela posledice odbijanja”, predočio je Nedeljković.

Kada je reč o politici prema Srbiji, njegova procena je da će SAD prepustiti kormilo EU, ali da će se i dalje očekivati da obaveze preuzete Vašingtonskim dogovorom budu sprovedene u delo.

Prvih šest tačaka tog dogovora, o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine, ispregovarano je većim delom u Briselu, i to od 2013. do danas, i zato Nedeljković misli da će i nova američka administracija insistirati na njima.

Taj dogovor je svakako politički obavezujući, ako ne i pravno, pa on veruje da će SAD insistirati i na sporovođenju ostalih tačaka.

Tačno je da ne piše ‘Kina’ u delu koji se odnosi na 5G tehnologiju ili ‘Rusija’, kada je reč o energetskoj diversifikaciji, ali na tome će svaka američka administracija nastaviti da insistira”, napomenuo je Nedeljković.

U obaveze koje bi trebalo ispuniti, on je uvrstio i preseljenje ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, za šta su jasno postavljeni rokovi, i upozorio “da bismo mogli da trpimo posledice, ako to ne učinimo”.

Na pitanje da li je Tramp zaista promenio i SAD i svet, Nedeljković je odgovorio potvrdno i objasnio da je “u domenu spoljne politike urušio saveznički potencijal i kredibilitet SAD, ali je, sa druge strane, dao saveznicima do znanja da bi ubuduće trebalo više da se oslone na sebe”.

Prema Nedeljkovićevoj prognozi, u SAD će nastaviti da živi i “trampizam“, kao specifična ideologija, koja podrazumeva konzervatvinu ideologiju republikanaca obojenu populizmom i pragmatizmom.

Posle 71,5 miliona glasova dobijenih na izborima, poprilične verovatnoće da će republikanci zadržati većinu u Senatu i osvojiti desetak mesta više u Konresu, ‘trampizam’ nije poražen na izborima, iako Tramp jeste”, zaključio je Nedeljković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…