Naslovna Politika Nedostatak infrastrukture na Zapadnom Balkanu prepreka za brži rast

Nedostatak infrastrukture na Zapadnom Balkanu prepreka za brži rast

4 min read
0
312
Zapadni Balkan

Vašington, 10. februar 2018. – Analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazala je da je nedostatak osnovne javne infrastrukture u regionu Zapadnog Balkana značajna prepreka za brži ekonomski rast.

U novom izveštaju Fonda navode se preporuke za povećanje javnih investicija u infrastrukturu ali i upozoravaju zemlje Zapadnog Balkana da ne ugrožavaju makroekonomsku stabilnost preambicioznim ili loše sprovedenim javnim infrastrukturnim projektima.

"Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u odnosu na prosek Evropske unije. Zapadni Balkan zaostaje za evropskim prosekom kada se radi o podržavanju ekonomskog razvoja adekvatnom infrastrukturom", navodi se u saopštenju globalnog kreditora.

Kako je ocenjeno, bolje transportne, energetske i telekomunikacione mreže pomogle bi zemljama Zapadnog Balkana da podignu produktivnost, ostvare bolju integraciju u tokove svetske trgovine i učine region atraktivnijim za strane investicije.

Analiza pokazuje da bi regionalno koordinisane intenzivne aktivnosti na unapređenju javne infrastrukture, u kombinaciji sa boljim upravljanjem samim projektima, mogle da značajno povećaju dohodak po stanovniku.

"Dugoročno povećanje realnog BDP po stanovniku moglo bi da iznosi čak tri do četiri procentna poena", navode iz MMF.

Kao prepreka za povećanje javnih investicija navode se visok nivo javnog duga i visoki budžetski deficiti u većini zemalja na Zapadnom Balkanu, ali i slabo upravljanje javnim investicijama.

Iz MMF su ocenili da zemlje Zapadnog Balkana treba da ulažu u modernizaciju ključnih saobraćajnica i energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu.

MMF preporučuje i unapređenje kapaciteta za planiranje, odabir i sprovođenje infrastrukturnih projekata kako bi se obezbedilo da se raspoloživi resursi koriste na bolji način i poboljša sposobnost regiona da apsorbuje dostupno finansiranje od strane donatora.

Potrebna je i bolja regionalna koordinacija investicionih projekata, a zemlje bi trebalo da razmotre i poreske olakšice, kako bi se povećala naplata prihoda.

Ocenjeno je i da će donatorsko, multilateralno i bilateralno finansiranje po koncesionalnim uslovima imati dominantnu ulogu, naročito u zemljama sa visokim javnim dugom.

"Zemlje ne bi trebalo da ugrožavaju svoju opštu makroekonomsku stabilnost preambicioznim ili loše sprovedenim javnim infrastrukturnim projektima. Kompromisi između ekonomskog rasta, inflacije i deficita bilansa tekućih transakcija trebalo bi da budu ključni element svake diskusije o politici unapređenja javne infrastrukture u regionu", navodi se u analizi MMF, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…