Naslovna Civilno društvo Nedovoljno razumevanje odnosa prava deteta i životne sredine

Nedovoljno razumevanje odnosa prava deteta i životne sredine

4 minuta za čitanje
0
190
deca

Beograd, 22. april 2021. – Centar za prava deteta (CPD) organizovao je konferenciju povodom Dana planete Zemlje na kojoj su govornici ukazali na neraskidivu povezanost prava deteta i životne sredine, uključujući i klimatske promene.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja CPD-a, sprovedenog tokom marta i aprila 2021. godine, u cilju mapiranja izazova u ostvarivanju prava deteta na zdravu životnu sredinu u Srbiji.

Istraživanje je obuhvatilo 432 dece i mladih uzrasta od 12 od 18 godina iz preko 20 opština i gradova u Srbiji, a nalazi istraživanja ukazuju da deca i mladi kao najveće probleme zagađenja životne sredine u opštinama i gradovima u kojima žive vide zagađenje vazduha i vode, loše upravljanje otpadom, nelegalnu seču šuma, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta, kao i zagađenje hrane, saopšteno je iz CPD-a.

Direktorka CPD-a Jasmina Miković ukazala je da i dalje postoji nedovoljno razumevanje odnosa prava deteta i životne sredine, bez obzira na to što je u proteklih nekoliko godina raslo interesovanje na međunarodnom i nacionalnom nivou.

Ana Prodanović iz Unicefa govorila je o doživotnom uticaju klimatskih promena na zdravlje dece i istakla važnost intenzivnog i zajedničkog delovanja svih aktera, a posebno mladih u svakoj fazi procesa zaštite životne sredine.

Na konferenciji je posebno istaknut značaj povezivanja dece sa prirodom, ali i uloga koju roditelji imaju u razvijanju ljubavi prema prirodi i kreiranju ekološke empatije kod dece.

Mina Mirić iz Svetske organizacije za prirodu ističe da je empatija prema prirodi osnova za izgradnju ekološki osvešćenih pojedinaca, a u tome se slažu i predstavnici dece i mladih koji poručuju da se “ne smemo zameriti majci prirodi, jer će nam se vratiti duplo”.

Na konferenciji su učestvovali i deca i mladi koji su govorili o stepenu ostvarenosti prava deteta iz svog ugla, o tome koliko je važno da se deca informišu i pokreću inicijative u svojim školama i zajednicama.
Ukazali su na značaj participacije dece i mladih u kreiranju politika, štetnosti medicinskog otpada, seči šuma, efektima staklene bašte.

Deca smatraju da im je potrebno da odrasli veruju u njih i u njihovu spremnost da se informišu, edukuju i proaktivno deluju, saopšteno je iz CPD-a.

Konferencija je održana kao deo projekta “Prava deteta u politikama i praksi” koji Centar za prava deteta sprovodi u partnerstvu sa Save the Children International, a koji finansira Vlada Švedske.

Dan planete Zemlje obeleževa se širom sveta 22. aprila, kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj očuvanja i zaštite životne sredine, ali i na brojne ekološke izazove.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…