Naslovna Politika Evropska unija Negovatelj deficitarno zanimanje u Beču od 2020.

Negovatelj deficitarno zanimanje u Beču od 2020.

1 minuta za čitanje
0
116
stara osoba

Beč, 30. decembar 2019. – Zanimanje negovatelj dospeva na austrijsku listu deficitarnih zanimanja počev od 2020. godine.

Do 2030. godine Beču će biti potrebno više od 9 hiljada negovatelja.

 Do ovog podatka došlo se zbirom budućih zamena za one zaposlene koji će se penzionisati kao i stanovništva grada Beča koje će se povećati. Prema prognozama, dolazak apsolvenata već od 2021. godine više neće biti dovoljan da nadomesti potrebe grada za negom pacijenata, naveo je član gradskog veća za zdravstvo, Peter Haker.

Haker je od austrijske ministarke za rad i socijalna pitanja Brigite Carfl sredinom decembra zatražio da se negovatelji nađu na listi deficitarnih zanimanja, na šta je ministarka i pristala. Na navedenoj listi koju austrijska vlada svake godine ažurira nalazi se 45 zanimanja.

Čim negovatelji i negovateljke u Austriji budu uvršteni u listu deficitarnih zanimanja, građani zemalja koje nisu članice Evropske unije dobiće mogućnost da se dosele u Austriju uz pojednostavljenu proceduru i dobijanje dozvole boravka, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kompaniji SBB zabranjeno postavljanje kablovske mreže po Srbiji, država omogućava monopol drugom operatoru

Beograd, 16. januar 2020. – Kompanija SBB je saopštila da joj je zabranjeno da posta…