Naslovna Borba protiv korupcije Nekažnjivost korupcije i korupcija borbe protiv korupcije u Srbiji

Nekažnjivost korupcije i korupcija borbe protiv korupcije u Srbiji

4 min read
0
212
BIRODI

Beograd, 9. decembar 2018. – Na 9. decembar, Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja saopštava da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja čije iniciranje je poslužilo za legitimizaciju vlasti koja je uspostavljena nakon 2012. godine.

U prilog ovoj tezi govori činjenica da je najveći broj slučajeva ostao nerešen i/ili neprocesuiran, a da su neki doživeli zastaru.

Primer toga je slučaj Mobtela čiji je akter, Bogoljub Karić, postao aktivni pristalica vlasti i predsednika Aleksadra Vučića u njegovom pohodu na predsedničku funkciju.

O korupciji borbe protiv korupcije govori činjenica da su na mesto direktora Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrane osobe koje su partijski bliske vlasti, odnosno bili aktivne pristalice predsednika Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji za predsednika Srbije, navodi BIRODI u saopštenju.

Istovetna korupcija borbe protiv korupcije desila se prilikom kršenja postojeće procedure pri imenovanju dva člana Saveta za borbu protiv korupcije od strane premijerke Ane Brnabić. Ovim je, tvrde iz BIRODI-ja, poništena je praksa koja je uspostavljena 2001. u dogovoru Saveta i tadašnjeg premijera Zorana Đinđića da Savet predlaže, a Vlada imenuje članove Saveta čime se čuva antonomija i integritet Saveta.

U oba slučaja je narušen međunarodni akt Deklaracija iz Džakarte kojom se insistira na autonomnosti i sprečavanju političkog uticaja na rad antikorupcijskih tela uključujući izbor rukovodstva antikorupcijskih organa.

Prema mišljenju 53 organizacije civilnog društva, eksperata za oblast borbe protiv korupcije i srodnih oblasti borbi protiv korupcije, Srbija ima borbu protiv korupcije koja je na 1/3 od maksimuma.

BIRODI ističe primere borbe protiv korupcije koje na svojim plećima nose građani, uzbunjivači:

  • Rade Rašović, radnik i sindikalni aktivista koji je zbog ukazivanja na korupciju u Javno-komunalnom preduzeću Gorica iz Niša dobio otkaz;
  • Profesor dr Ljubomir Jacić koji je pokrenuo I dobio spor pred Višim sudom u Požarevcu protiv Grada Požarevca čija je Komisija za Izbor LAF-a Pozarevac kršila proceduru pri izboru članova;
  • Čedoslove Ristić koja je ukazala na nezakonito postupanje komunalnog preduzeća „Toplica“ iz Kuršumlije. Gospođa Ristić je povela sudski spor i zaštitila svoja prava.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Novi Zakon o borbi protiv korupcije neće rešiti problem zbog kog je i donet

Beograd, 23. maj 2019. – Novi Zakon o sprečavanju korupcije neće rešiti su&sc…