Naslovna Vesti Evropska unija Nemačka novim zakonom ubrzava izgradnju vetroparkova na kopnu

Nemačka novim zakonom ubrzava izgradnju vetroparkova na kopnu

6 minuta za čitanje
0
86
vetroturbine

Brisel, 14. jun 2022. – Nemačka vlada namerava da suspenduje pravila o minimalnoj udaljenosti vetroturbina od naselja, kako bi ubrzala izgradnju vetroparkova na kopnu.

Nacrtom zakona u koji je uvid imao Euractiv.com, vlada planira da izmeni regulativu o planiranju, izgradnji i o ekološkim pretpostavkama, kako bi se za izgradnju vetroparkova na kopnu namenilo oko 2%  ukupne teritorije zemlje.

To je oko dva puta više od zemljišta koje je u ovom trenutku rezervisano za izgradnju vetroelektrana.

Pravila o minimalnoj udaljenosti od naseljenih mera, koja donose samostalno nemačke pokrajine, mogla bi ipak da ostanu na snazi, pod uslovom da te pokrajine ispune kvotu kojom treba da doprinesu zacrtanim nacionalnim ciljevima u proizvodnji struje od energije vetra.

Vlada nacrt zakona namerava da uputi u parlamentarnu proceduru još ovog meseca, kako bi mogao da bude usvojen još pre letnje skupštinske pauze.

Takvu ubrzanu izmenu postojećih zakona, nemačka vlada pravda potrebom dostizanja preuzetih klimatskih ciljeva, ali i potrebom garatovanja energetske bezbednosti u svetlu napada Rusije na Ukrajinu, koji je ogolio energetsku zavisnost Nemačke i potrebu da se odlučno ulaže u razvoj obnovljivih izvora.

U nacrtu se navodi da novi “zakon o vetroparkovima na kopnu” treba drastično da ubrza razvoj te vrste održive energije i ukloni sve zakonske prepreke koje su to do sada sprečavale.

Trenutno je u Nemačkoj manje od 1% teritorije zemlje namenjeno za izgradnju vetroelektrana, a na oko 0,5% se već proizvodi struja.

Bavarska je u pregovorima o nacrtu zakona izvojevala izvesnu pobedu, jer je ta najveća nemačka pokrajina, u kojoj je na vlasti konzervativna Hrišćansko-socijalna unije, tradicionalno skeptična prema energiji vetra.

Bavarska ima i najstroža pravila o udaljenosti vetroturbina od naseljenih mesta, pa je u njoj za vetroparkove namenjeno daleko manje od 1% teritorije.

Bavarska u tom pogledu nema ni velike ambicije, jer je izdejstvovala da prema nacrtu zakona tek 2026. godine treba da dostigne cilj od 1,1% teritorije, a cilj od 1,8 % tek 2032. godine.

To je i najmanja površina za izgradnju vetroelektrana u nekoj saveznoj pokrajini, ali je zakonom bavarskoj vladi omogućeno da vetroparkove gradi na teritoriji drugih pokrajina, i time proizvede ciljanu količinu iz tog izvora.

U svom planu RipauerEU koji je predstavila 15. maja, Evropska komisija je predložila da se ubrza i spora i komplikovana procedura za izdavanje dozvola za veće projekte iz oblasti obnovljive energije i da se odrede konkretna područja za izgradnju izvora obnovljive energije.

Nemačka vlada je tu preporuku ugradila u nacrt zakona, pa će se studija ekološkog uticaja izvoditi blagovremeno, i znatno ubrzati izdavanje dozvola.

Nacrt predviđa rok od najviše godinu dana za razmatranje zahteva za izgradnju vetroparkova na za to namenjenom zemljištu, sa dodatna tri mešeca u slučaju postojanja posebnih okolnosti.

Za instalacije izvan tih unepred određenih područja rok za izdavanje dozvole će moći da bude i do dve godine.

Nemmačka vlada planira da približno udvostruči sadašnji kapacitet vetroelektrana na kopnu na 115 gigavata do 2030. Plan je da se deo toga postigne i zamenom postrojenja koja već postoje modernijim vetroturbinama.

Ukoliko bi se dostigao cilj od 2% teritorije Nemačke, mogao bi da se dostigne čak i kapacitet od 165GW, navodi se u nacrtu zakona. Taj puni prostorni cilj je planiran za 2032. godinu.

Ako bude usvojen, zakon treba da stupi na snagu 1. januara 2023. godine, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…