Naslovna Politika Evropska unija Nemačka povela borbu protiv socijalnog turizma

Nemačka povela borbu protiv socijalnog turizma

2 min read
0
830

Stručnjaci preporučuju Nemačkoj da bolje proveri građane iz drugih članica EU koji traže posao kako bi otkrila "socijalne turiste" i one koji nemaju kvalifikacije za slobodna radna mesta.

Te koji zloupotrebljavaju slobodu kretanja u EU treba proterati i zabraniti im povratak na neko vreme, smatra panel nemačke vlade. "Socijalni turisti" su građani EU koji odlaze u drugu članicu ne sa željom da nađu posao, već da kao nezaposleni dobijaju socijalne beneficije. Nemačka je zbog ekonomskog rasta i male stope nezaposlenosti magnet za građane iz drugih članica EU koji žele da iskoriste prednosti slobode kretanja u bloku i manjka radnika u industriji.

Međutim, raste zabrinutost od priliva Rumuna i Bugara koji beže od siromaštva. Bugarskoj i Rumuniji je ove godine potpuno otvoreno tržište rada EU.

Nakon što se nekoliko nemačkih gradova požalilo da njihove zdravstvene službe i socijalni radnici ne mogu da izađu na kraj sa brojnim nezaposlenima iz istočne Evrope, u januaru je vlada Angele Merkel formirala panel da nađe rešenje za problem.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Džonson dobio najveću podršku u prvom krugu glasanja za lidera konzervativaca

London, 14. jun 2019. – Bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džons…