Naslovna Vesti Evropska unija Nemačka: Uvođenje obavezne vakcinacije protiv malih boginja za školsku decu

Nemačka: Uvođenje obavezne vakcinacije protiv malih boginja za školsku decu

3 minuta za čitanje
0
601
vakcinacija

Berlin, 19. jul 2019. –  Vakcinacija protiv malih boginja postaće obavezna za decu i zaposlene u nemačkim obdaništima i školama od marta 2020. godine, odlučila je nemačka vlada.

Deca koja ne budu vakcinisana neće moći da se upišu u obdanište a roditelji će plaćati kazne.

Kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel odobrio je taj predlog navodeći da je broj obolelih od malih boginja znatno porastao proteklih godina.

Očekuje se da poslanici u nemačkom parlamentu, gde vladajuća koalicija Angele Merkel ima većinu, odobre taj zakon.

Prema programu koji će se primenjivati od marta 2020, roditelji dece školskog uzrasta, počevši od obdaništa, moraće da daju dokaz o vakcinaciji.

Nepoštovanje propisa će značiti da deci neće biti dozvoljen upis u obdaništa i njihovi roditelji će moguće morati da plate kazne. Roditelji starijih đaka će biti novčano kažnjeni sa do 2.500 evra.

Nemačka agencija Dpa javila je da je 2018. u Nemačkoj registrovano 543 slučaja malih boginja, dok je u 2019.  već prijavljeno više od 400 slučajeva.

Ujedinjene nacije su 15. jula izrazile žaljenje što stagniraju napori ka povećanju pokrivenosti vakcinacijom protiv smrtonosnih bolesti i posebno izrazile zabrinutost zbog epidemije malih boginja, prenosi agencija Frans pres.

U svetu je u 2018. prijavljeno 350.000 slučajeva malih boginja, što je dvostruko više nego 2017.

Prvi podaci iz 2019. nisu ohrabrujući. Broj slučajeva obolelih od malih boginja u svetu se učetvorostručio u prvom tromesečju u odnosu na isti period 2018, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U zapadnim zemljama oni koji su protiv vakcinacije tvrde da postoji veza između vakcine protiv malih boginja i autizma. SZO je više puta demantovao tu teoriju zasnovanu na falsifikovanoj studiji, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…