Naslovna Vesti Evropska unija Nemačka vlada kupuje udeo u kompaniji koja razvija vakcinu protiv korona virusa

Nemačka vlada kupuje udeo u kompaniji koja razvija vakcinu protiv korona virusa

4 minuta za čitanje
0
358
vakcina

Berlin, 16. jun 2020. – Nemačka vlada saopštila je da kupuje udeo u kompaniji KjurVak (CureVac), jednoj od vodećih nemačkih biotehnoloških kompanija koja radi na razvoju vakcine protiv korona virusa.

Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je  da će vlada preko razvojne banke KfW za 300 miliona evra kupiti 23% udela u KjurVaku.

Navodi se da je cilj da se toj kompaniji pruži “finansijska sigurnost” kako bi mogla nesmetano da nastavi da radi na proizvodnji vakcine.

On je rekao da vlada želi da ojača biotehnološki sektor, ali da neće uticati na poslovne odluke KjurVaka.

Nemačka vlada je odlučila da uloži u tu kompaniju koja poseduje veliki potencijal, jer očekuje da će ubrzati razvoj programa i da će osigurati sredstva KjurVaku da u potpunosti razvije mogućnosti svoje tehnologije“, naveo je Altmajer.

Biofarmaceutska kompanija KjurVak iz grada Tibingena aktivna je, između ostalog, u oblasti unapređenja onkoloških i imunoloških terapija i proivodnje vakcina i smatra se u Nemačkoj vodećom u oblasti razvoja vakcine protiv korona virusa.

U maju ove godine objavila je prve pozitivne pretkliničke rezultate tog projekta, a u junu bi tebalo da počnu i prva klinička ispitivanja vakcine sa nezaraženim dobrovoljcima. Nemačka kompanija je jedna od tridesetak kompanija u svetu koje žele u rekordnom roku da proizvedu vakcinu.

Ministar Altmajer opisao je odluku o kupovini udela u KjurVaku kao “prvu značajnu praktičnu primenu” obimnog konjukturnog paketa koji je nemačka vlada predstavila 3. juna. Tim potezom, prema rečima ministra, vlada želi da pruži kompaniji finansijsku sigurnost, kako bi i dalje sa visokim angažmanom radila na razvoju vakcine.

Altmajer je naglasio da je ulazak države u kompaniju KjurVak važan i zato što su u svetlu međunarodne konkurencije njena naučna istraživanja i tehnologije od posebnog značaja za Nemačku i Evropu.

Mediji su u martu ove godine pisali da je Vašington zainteresovan da stekne ekskluzivna prava na buduću vakcinu protiv korona  virusa. U svetlu globalne utrke u razvoju takve vakcine, i u EU su učestali zahtevi da Evropa pokaže više samosvesti i nezavisnosti, što su neke zemlje pretočile i u konkretne inicijative, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…