Naslovna Politika Evropska unija Nemačka zabranjuje ogranak krajnje desnog pokreta

Nemačka zabranjuje ogranak krajnje desnog pokreta

2 minuta za čitanje
0
109
Nemačka policija

Berlin, 19. mart 2020. – Nemačka policija izvela je rano jutros racije u 10 država protiv ogranka krajnje desnog pokreta “Rajhsburger” koji je optužen za sprovođenje antivladine i rasističke ideologije.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Šihofer zabranio je prvi put dosad frakciju “Ujedinjeni nemački narod i plemena” krajnje desnog pokreta “Rajhsbuerger“, grupe koja negira postojanje i autoritet moderne nemačke vlade.

Grupa koja se naziva i “Građani Rajhsbuergera” odnosno “Građani Rajha“, a njeni članovi imaju sličnosti sa pokretima suverenih građana u Sjedinjenim Državama i drugde.

Oni odbacuju autoritet moderne nemačke države i promovišu pojam “prirodnih prava“, često mešajući ovu ideologiju sa krajnje desničarskom politikom i ezoterijskim teorijama zavere.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je oko 400 policajaca zaplenilo vatreno oružje, propagandni materijal i malu količinu droge tokom racija u kuće 21 vodećih članova grupe.

Mi se bavimo grupom koja distribuira rasističke i antisemitske spise i na taj način sistematski truje naše slobodno društvo“, rekao je Šihofer.

On je obećao je da će se boriti protiv rasizma, islamofobije i antisemitizma posle niza zločina iz mržnje koji su se dogodili prošle godine.

Rajhsburgerov pokret“, ili “Carski građanski pokret“, negira postojanje Savezne Republike Nemačke, demokratske države koja je osnovana posle Drugog svetskog rata. Pokret  veruje da nemačko carstvo postoji u obliku kakav je bio 1937. godine.

Vlasti kažu da su članovi novozabranjene grupe, čije su aktivnosti bile fokusirane u Berlinu, izrazile pretnje nemačkim zvaničnicima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petrović: Mediji koji pokušavaju da izveštavaju profesionalno su neka vrsta incidenta

Beograd, 07. april 2020. – Zaključak o informisanju koji je Vlada donela, a posle po…