Naslovna IT Nemački Bild na jedan dan uklonio sve fotografije iz svojih izdanja
IT

Nemački Bild na jedan dan uklonio sve fotografije iz svojih izdanja

2 minuta za čitanje
0
579
Fotograf

Najveći tabloidni magazin u Nemačkoj Bild uklonio je sve fotografije iz štampanog i online izdanja za 8.9.2015.

Za ovakav potez uredništvo se odlučilo u znak protesta zbog osude nakon što su u svom magazinu objavili fotografiju mrtvog sirijskog dečaka Aylana Kurdija.

Cilj izdanja bez fotografija bio je skretanje pažnje javnosti na važnost fotografije u novinarstvu i protest protiv cenzure i žalbe koju su čitaoci uputili magazinu nakon objavljivanja fotografije. Obrazloženje Bilda je stiglo i na njihovoj internet stranici u formi članka, u kojem piše kako je fotografija izazvala "zaprepašćenje i saosećanje, ali još važnije je da je naterala milione ljudi da se probude".

Fotografija mrtvog sirijskog dečaka izazvala je polemiku među korisnicima društvenih mreža, ali je i podelila medije širom sveta. Dok su brojne novine odlučile objaviti fotografiju u svojim izdanjima, postojali su i oni koji su odustali od toga.

"Na kraju, osećamo kako je snaga šoka vitalan instrument kojim novinarstvo raspolaže, a time i demokratija. Naši motivi nisu bili pohlepni, cilj je bio pokrenuti svet u akciju", napisao je Amol Rajan, urednik magazina The Independent, koji se, takođe, odlučio za korak objavljivanja fotografije.

Izvori: WAN, The Guardian

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gugl imenovao svog predstavnika u Srbiji

Beograd, 23. maj 2020. – Na inicijativu SHARE fondacije, Poverenik za informacije od…