Naslovna Civilno društvo Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja

Nenadić: Transparentnost državnih organa umanjena za vreme vanrednog stanja

2 minuta za čitanje
0
224
Nemanja Nenadić

Beograd, 08. jun 2020. – Transparentnost postupanja Vlade i drugih državnih organa značajno je umanjena za vreme vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

To je ocenio programski direktor Transparentnosti Srbije (TS) Nemanja Nenadić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o transparentnosti Vlade i drugih državnih organa.

Nenadić je naveo da mnoge informacije nisu dostupne javnosti, kao što su odluka o tajnosti broja respiratora u zemlji, informacije o sprovedenim nabavkama respiratora i medicinske opreme i podaci o potrebama zdravstvenih institucija.

Javnosti nisu bili, niti su trenutno dostupni, predlozi i obrazloženja uredbi i drugih akata koji su doneti tokom vanrednog stanja. Nisu objavljeni zaključci kojima Vlada odlučuje o mnogim bitnim pitanjima, kao ni obrazloženja odluka o postavljanju i razrešenju funkcionera“, rekao je on.

Prema njegovim rečima nastavljeno je kršenje Zakona o javnim preduzećima i dodao da danas, od 34 preduzeća u kojima je trebalo da se sprovedu konkursi, „samo njih devet ima direktore izabrane na konkursima“.

U većini ostalih, ne samo da su direktori u v.d. stanju, već je davno prošao i zakonom maksimalno dozvoljeni rok trajanja tog stanja od 12 meseci, što ukazuje na nepostojanje političke volje da se zakon sprovede u toj oblasti“, zaključio je Nenadić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Seminar o društvenim pokretima i aktivizmu

Beograd, 20. oktobar 2020. – Fondacija Max van der Stoel, Fondacija za evropske progresivn…