Naslovna Borba protiv korupcije Nenadić: Zabrinjava činjenica da Srbija, u proteklih godinu i po, nije ispunila 13 preporuka u oblasti borbe protiv korupcije

Nenadić: Zabrinjava činjenica da Srbija, u proteklih godinu i po, nije ispunila 13 preporuka u oblasti borbe protiv korupcije

4 minuta za čitanje
0
413
Nemanja Nenadić

Beograd, 4. maj 2018. –  Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić ocenio je da je pokretanje postupka u Savetu Evrope protiv Srbije zbog nezadovoljavajuće primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima nešto što bi sve trebalo da zabrine.

Nenadić ocenjuje da to znači da Srbija u proteklih godinu i po nije ispunila nijednu preporuku koje dobila od organizacije GREKO (Grupa zemalja protiv korupcije).

"Treba da nas zabrine činjenica da je naša država dobila rok od godinu i po dana da primeni 13 preporuka GREKO, a da za to vreme nijedna nije bila ispunjena. To treba da nas zabrine jer je GREKO organizacija čije je mišljenje važno u Evropskoj komisiji. Na neki način, ovakvo postupanje govori loše i o spremnosti da se ispune obaveze preuzete na polju evropskih integracija", rekao je Nenadić agenciji Beta.

On je rekao da su u nekim ranijim prilikama Srbija i njena vlast pokazivali veće interesovanje da se ispune preporuke, na primer kada je bilo reči o trećem krugu evaluacije koji se odnosio na izmene krivičkog zakonika i finansiranja političkih stranaka.

"Mislim da je ovde naročito loše to što nije došlo do promene prakse u pogledu zakonodavnog postupka, već je čak došlo i do nekih pogoršanja. Pre svega kada je reč o završnoj fazi usvajanja zakona u skupštini kroz nedavno uvedenu praksu podnošenja amandmana radi izbegavanja rasprave o zakonskim predlozima", rekao je Nenadić.

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRN Srbija: Branko Stefanović nije „obični zaposleni“ u GIM-u

Beograd, 02. decembar 2019. – Otac ministra policije, Branko Stefanović, putovao je 2018. …