Naslovna Civilno društvo Neophodna veća transparentnost javnih rasprava

Neophodna veća transparentnost javnih rasprava

4 minuta za čitanje
0
178
Transparentnost Srbija

Beograd, 17. oktobar 2019. – Neprimereno je što resorna ministarstva i vladina Radna grupa za unapređenje izbornog procesa nisu učinile napore da javnoj raspravi o izmenama tri zakona prisustvuje širi krug zainteresovanih a posebno mediji, ocenila je Transparentnost Srbija (TS).

Javna rasprava o izmenama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, o javnim preduzećima i o finansiranju političkih aktivnosti oglašena je na sajtovima ministarstava pravde, privrede i finansija, a u programu rasprave nije bilo naznačeno gde će se okrugli sto, zakazan za 16. oktobar, održati“ navedeno je u saopštenju TS.

Obaveštenje o javnoj raspravi objavljeno je na sajtu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom dva dana pred okrugli sto, ali takođe bez mesta održavanja.

Tako su se na raspravi, u Palati Srbija, pojavile samo tri nevladine organizacije koje su pozive dobile direktno od radne grupe – CESID, CRTA i TS. Na raspravi nije bilo predstavnika medija, koji nisu pozvani na ovaj događaj na način na koji to državni organi redovno čine“, navela je TS.

Ta organizacije je ocenila da ovakav način organizovanja skupa „posebno čudi ako se ima u vidu da je Vlada u saopštenju izdatom nakon okruglog stola navela da je „javna rasprava pokrenuta sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva“.

Na samom skupu, inače, nije pokazana otvorenost za bilo kakve predloge organizacija civilnog društva, koji su izlazile iz okvira onoga što je vladina radna grupa formulisala kao predlog. U vezi sa regulisanjem funkcionerske kampanje, čak je eksplicitno navedeno da to pitanje neće biti obuhvaćeno ovim paketom izmena zakona“, navela je TS.

Dodaje se da je istovremeno u saopštenju sa skupa navedeno da će mišljenja, koja su izneta tokom javne rasprave biti „uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi, koja će biti održana u narednom periodu“.

TS stoga sa nestrpljenjem očekuje sledeću javnu raspravu, u nadi da će Vlada učiniti sve da se proširi krug učesnika i da njen tok direktno, a ne putem saopštenja ili izjava, isprate i novinari“, navela je ta organizacija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…