Naslovna Politika Nepotpuni podaci o nabavci novogodišnje jelke u Beogradu

Nepotpuni podaci o nabavci novogodišnje jelke u Beogradu

4 min read
1
545

Beograd, 26. decembar 2017. – Podaci o nabavci novogodišnje jelke u Beogradu nisu potpuni i pouzdani i trebalo bi da saznamo šta se tu zaista desilo, izjavio je izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić.

On je agenciji Beta rekao da je prema objavi na portalu javnih nabavki postojala jedna ponuda za jelku i da je odabran najpovoljniji ponuđač, odnosno jedini koji se javio, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao da su postojale tri ponude.

"Trebalo bi da bude ispitano šta iza toga stoji, da li je zaista bilo razmatranja još nekih ponuda a da to uopšte nije čak ni konstatovano u dokumentaciji naručilaca", kazao je Nenadić.

Kako je rekao, konstatovano je da je cena jedinog ponuđača novogodišnje jelke u granicama koje je Grad Beograd već izdvojio za tu namenu, međutim "nema traga da je ikada došlo do zaključenja ugovora, a s druge strane očigledno je da je ugovor izvršen i da je jelka postavljena".

"To je nešto što u normalnom pravnom toku stvari ne bi smelo da se desi niti bi se dogodilo u nekim normalnim okolnostima", istakao je Nenadić.

Dodao je da su se kasnije pojavile informacije da će ugovor biti raskinut i zapitao se kako da bude raskinut ako nikada nije ni zaključen.

"Na kraju imamo obaveštenje da će ta jelka biti poklonjena, odnosno da firma neće tražiti novac za koji je konkurisala i trudila se da ga dobije. Mislim da to baca dosta sumnje na čitav ovaj posao", rekao je Nenadić.

On je kazao da čak i kada bi sve bilo izvedeno po zakonu, za šta "postoje ozbiljne sumnje", ostalo bi pitanje da li je to ono što je građanima zaista potrebno.

"Da li bi građani možda radije želeli da se taj novac utroši na neki drugi način i da li je nabavka celishodna, odnosno da li bi uz propisivanje nekih manje strogih uslova grad mogao da dođe do novogodišnjih ukrasa po znatno povoljnijim uslovima nego što je to bilo sada", kazao je Nenadić.

Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora, objavio je ranije portal Pištaljka

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…