Naslovna Civilno društvo Nereagovanje i nepružanje pomoći žrtvi nasilja je nedopustivo

Nereagovanje i nepružanje pomoći žrtvi nasilja je nedopustivo

4 minuta za čitanje
0
649

Beograd, 8. novembar 2017. – Krajem prethodne nedelje stariji vodnik I.R. (39 god) sprečio je muškarca da usmrti ženu R.T.(49 god). Ovo se odigralo na pančevačkom vašaru, naočigled brojnih prolaznika koji su prema navodima medija pasivno posmatrali događaj.

Nereagovanje i nepružanje pomoći od strane građana je zabrinjavajuće, ali je nereagovanje nadležnih institucija nedopustivo, navodi Mreža Žene protiv nasilja u saopštenju dostavljenom medijima.

’’Samo dan nakon pokušaja femicida u Pančevu, u mestu Stojnik kod Sopota, J.J. je usmrćena od strane bivšeg partnera D.N. (51 god), iako se prethodno obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć. Njena prijava je, po navodima brata ubice, odbačena kao „lažna“’’, podsećaju iz Mreže Žene protiv nasilja.

''Ukoliko su navodi iz medija tačni zašto nadležni policijski službenici nisu po prijavi nasilja nasilniku oduzeli oružje (kada ih zakon vrlo jasno na to obavezuje)? Da li je procenjen rizik opasnosti nasilja po život žene i koje su mere preduzete u odnosu na to? Zašto je prijava ove žene odbačena kao lažna? Tražimo preispitivanje postupanja policajaca/-ki u slučaju prijema prijave nasilja nad pokojnom J.J.'', zahteva se u saopštenju Mreže Žene protiv nasilja.

U pomenutim slučajevima ni nadležne institucije, ni pojedini mediji, ni građani nisu verovali ženama koje su preživele nasilje.

U prilog tome govori i činjenica da je u medijskim člancima žrtva predstavljena kao ljubomorna, zavisnica od alkohola, nemarna majka i osoba koja je „volela da popije, preke naravi, drska i ratoborna“.

S druge strane, ubica nam se opisuje kao ugledan lovac, uspešan ugostitelj, čovek čistog dosijea, porodičan čovek, čovek „za koga niko nikada nije čuo ružnu reč, koji je voleo da se druži i šali“.

Disproporcija u predstavljanju žrtve i nasilnika usmerena je na oslobađanje nasilnika od odgovornosti i diskreditaciju žrtve što dovodi do normalizacije muškog nasilja prema ženama.

Žena nikada nije kriva za preživljeno nasilje, odgovoran je isključivo nasilnik!

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…