Naslovna Civilno društvo Nezakonita javna nabavaka logo znaka za Puteve Srbije

Nezakonita javna nabavaka logo znaka za Puteve Srbije

3 minuta za čitanje
0
13
Transparentnost Srbija

Beograd, 11. decembar 2020. – Transparentnost Srbija saopštila je povodom javne nabavke logoa za Puteve Srbije, da u tom preduzeću nema nikoga ko bi na zakonit način mogao da odlučuje o tome koje će javne nabavke biti raspisane, niti da zaključuje ugovore posle sprovedenog postupka javne nabavke.

Kako se navodi u saopštenju, vršiocu dužnosti Puteva Srbije mandat je istekao 2014. godine.

“Usled toga, svi ugovori o javnim nabavkama koje zaključi bivši vršilac dužnosti, ili neki drugi službenik po njegovom ovlašćenju su ništavi, bilo da su nabavke potrebne ili nepotrebne, i bez obzira na to da li su dodeljene u poštenom ili nameštenom postupku”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da nabavka, koja još nije raspisana, može da ukazuje na nekoliko stvari, od najbenignije pretpostavke da procena vrednosti nije rešena na osnovu ispitivanja tržišta, već “odokativno”, bez namere da se posao namesti, do najgore, da postoji želja da se posao namesti za određenu firmu kojoj bi bila isplaćena cela planirana suma.

“Za tako nešto nije dovoljno samo ‘naduvati’ procenjenu vrednost nabavke, konkurencija bi morala da se eliminiše i kroz postavljanje diskriminatornih uslova ili neadekvatnih kriterijuma za odabir ponude. I u tom slučaju bi postojala mogućnost da se nabavka osporava u postupku zaštite prava, ali je malo verovatno da bi se nezadovoljne firme u to upuštale”, navela je TS.

Kako se dodaje, da je nabavka planirana u realnom iznosu, ispod milion dinara, ona uopšte ne bi morala da se raspisuje, već bi Putevi Srbije mogli da se obrate neposredno pružaocima usluga po svom nahođenju.

Dodaje se da Vlada Srbije može da utiče na javne nabavke preduzeća tako što će dati ili uskratiti saglasnost za njihov godišnji program poslovanja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS pozvao sve političke aktere da ne ometaju novinare dok rade

Beograd, 16. februar 2021. – Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) pozvalo je d…