Naslovna Civilno društvo Nezavisni novinari se ne vraćaju u radnu grupu za Medijsku strategiju

Nezavisni novinari se ne vraćaju u radnu grupu za Medijsku strategiju

8 min read
0
339
prekid

15. januar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) odlučila je 15. januara da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Medijske strategije Srbije za period do 2023. godine.

Koalicija je, na osnovu stavova upravnih tela svake od organizacija, saopštila da se neće vraćati u radnu grupu, jer su "svi razlozi zbog kojih su napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međvremenu su se pojavili i neki novi".

Sva četiri člana koja su napustila radnu grupu za izradu Medijske strategije mogu u svakom trenutku da se vrate, rekao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu informisanja gostujući u emisiji N1 direktno. Gajović je naveo i da su predlozi članova koji su napustili radnu grupu uvršćeni u strategiju.

Iz radne grupe za izradu nove medijske strategije u oktobru je izašao predstavnik Asocijacije medija, a potom Udruženja novinara Srbije i predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija.

Grupu je napustila i Liljana Smajlović, predstavnica UNS-a zbog toga što je, kako je rekla, državni sekretar za informisanje u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović postavljen na to mesto uprkos njegovim šovinističkim i mizoginim stavovima.

Gajović je u oktobru 2016.  rekao da žene ne mogu uspešno da vode kuću, a i neku ozbiljniju funkciju u državi. Povodom te izjave, izvinio se 12. januara, rekavši: "Hajde da to jednom stavimo po strani, evo ja se sad izvinjavam svima onima koje je ta moja izjava na neki način povredila, uvredila, unizila žene Srbije i sveta, izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".

U saopštenju Koalicije se kaže: "Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju", piše u saopštenju Koalicije Nezavisnog udruženja novinara Srbije, NDV, ANEM, Asocijacije Lokal pres i Asocijacije onlajn medija.

Udruženja su dodala da "ne žele da preuzmu odgovornost za neka najavljena rešenja u Medijskoj strategiji, za koja smatraju da su suprotna interesima medijske zajednice i medijskih sloboda".

Odluka o napuštanju radne grupe doneta je zbog uverenja da je rad Koalicije u ovom formatu i u datim okolnostima – u potpunosti obesmišljen, saopštla je koalicija, posebno zbog činjenice da  u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja.

"Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno, i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na vremenske rokove, nametnute od Ministarstva", objasnila su udruženja.

"Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou, već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", upozorava se u saopštenju i dodaje da Koalicija ima drugačije informacije o tome. Koalicija je pozvala Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.

Članice Koalicije su dodale da zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva kontinuirano rade na dokumentu koji će ponuditi rešenja ključnih pitanja medijske scene u Srbiji i biče svojevrsna "alternativna medijska strategija".

"Istovremeno smo se međutim konstruktivno i principijelno, kroz otvoren, ponekad veoma oštar dijalog, borili za naše stavove i predloge, u uverenju da to dugujemo i članovima / članicama naših udruženja i građanima, potpuno sigurni u to da su interesi profesionalnih i etičnih novinara, medija koji rade u javnom interesu i građana – identični."

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poziv za učešće na programu obuke u oblasti javnih finansija i borbe protiv korupcije

Prokuplje, 20. oktobar 2018. – Toplički centar za demokratiju i ljudska prava organi…