Naslovna Vesti Srbija Nikolić Đaković: Novinari ne mogu biti jedini u društvu koji će to društvo i menjati

Nikolić Đaković: Novinari ne mogu biti jedini u društvu koji će to društvo i menjati

4 minuta za čitanje
0
1,293
Tanja Nikolić Đaković

Beograd, 2. jul 2019. – Najveći interes da plasiraju lažne vesti imaju oni koji žele da zadrže moć, izjavila je FoNetu novinarka nedeljnika NIN Tanja Nikolić Đaković i ocenila da je u Srbiji to sada deo vladajuće političke elite.

Osim njih, lažne vesti kreiraju političari, takozvani novinari, interesne sfere i grupe, vlasnici medija i svi oni koji u borbi za opstanak imaju neki interes, ukazala je Nikolić Đaković u serijalu Press Extra.

Prema njenim rečima, u interesu je političara da mi nikada ne saznamo istinu o određenom događaju, možda zato što im to osigurava ostanak na vlasti.

Možda su, međutim, ljudi u našoj zemlji toliko već anestezirani lažima da ih ne razlikuju od istine ili im više nije ni važno šta je istina, a šta je laž, rekla je Nikolić Đaković novinarki Jasmini Dobrilović.

Ona je objasnila da vlast onda može da manipuliše ljudima i predočila da lažne vesti nisu vesti, već laži.

I to je jedina definicija, smatra Nikolić Đaković i precizira da postoje novinari i oni koji nisu novinari, već “neki tamo drugi“.

Postoje mediji i postoje lažni mediji, lažnih vesti ima mnogo i one su svakodnevne, pa je teško poverovati i u vremensku prognozu, jer je i ona plasirana kao lažna vest, rekla je Nikolić Đaković.

Kako je ilustrovala, imali smo apokalipse i kataklizmične dane, a zapravo su bili mirni dani, imali smo paklena leta, a bile su kiše.

Sve je ovde naopako, ništa nije zasnovano na istini, a Nikolić Đaković misli da je najstrašnije što se to “prelilo na nivo svakodnevne komunikacije između ljudi“.

Ona smatra da su se, urušavanjem institucija u Srbiji, probudili i zavladali tabloidi, preko kojih se građani uglavnom informišu, dok mladi sami istražuju.

Mladi su zaista napredni, oni se informišu preko društvenih mreža, sva sreća pa se ne oslanjaju na postojeći sistem informisanja, naglasila je Nikolić Đaković.

Njena ocena je da profesionalno novinarstvo nije ustuknulo pred lažnim vestima, ali da novinari ne mogu biti jedini u društvu koji će to društvo i menjati.

Građani sami nešto moraju da urade, jer medije ne mogu da menjaju samo novinari, zaključila je Nikolić Đaković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…