Naslovna Politika Nikolić: Građani očekuju jak opozicioni savez, dugujemo im demokratski dogovor

Nikolić: Građani očekuju jak opozicioni savez, dugujemo im demokratski dogovor

10 min read
0
1,023
Dejan Nikolić

Valjevo, 7. jun 2018. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net) – Prethodnog vikenda Demokratska stranka je izbrala novo rukovodstvo.

Zoran  Lutovac je dobio poverenje 659 delegata na izbornoj skupštini stranke, Gordana Čomić dobila je 468 glasova, a Branislav Lečić 123 glasa.

Za potpredsednike su izabrani Aleksandra Jerkov, Dragoslav Šumarac, Saša Paunović, Dragana Rakić i Dejan Nikolić, a za predsednicu Političkog saveta izabrana je prof. dr Mirjana Rašević.

Izbori u Demokratskoj stranci su usledili pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradskim izborima u martu ove godine na kojima su demokrate osvojile svega 2,25 odsto glasova izašlih birača.

Demokratska stranka je i ovom izbornom skupštinom pokazala ono čime se ne mogu pohvaliti ostale političke stranke u Srbiji, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji. Dovoljno je konstatovati da je bilo više od jednog kandidata za mesto predsednika.

Ono što se može zameriti je to što delegati i delagatkinje nisu imali priliku za diskusiju o predloženim kandidatima. Svakako bi to bio još jedan korak napred u razvoju demokratije i poštovanja drugačijeg mišljenja, kako u ovoj stranci, tako i u Srbiji.

Ova izborna utakmica u Demokratskoj stranci je tumačena na razne načine. U pojedinim lokalnim odborima po Srbiji, od lokalnih stranačkih funkcionera,  mogla se čuti tvrdnja da su ovi stranački izbori, u stvari, izbor između Đilasa i Vučića.

Dejan Nikolić, novoizabrani potpredsednik demokrata, u izjavi za Dijalog Net, ovakve tvrdnje karakteriše kao „prozaične“ . On je izričit da je istina da su demokrate izbore okarakterisali kao potrebu za strukturnim i suštinskim promenama unutar stranke, što su glasovima i potvrdili.

Nikolić kaže da su u DS-u ostali čestiti i hrabri ljudi koje autokrata na vlasti nije obeshrabrio uvredama, hapšenjem i gaženjem dostojanstva.

I ovi izbori u DS-u nisu prošli bez, već čuvene, akcije ‘’uplaćivanja članarina’’. Ovakav način obezbeđivanja podrške za unutarstranačke izbore nailazio je na nezadovoljstvo u članstvu. Nikolić kaže da Demokratska stranka prestaje sa tom praksom i dodaje da je na skupštini bilo volje da se iskaže želja za promenama.

Izbori na nivou gradskih i opštinskih odbora DS-a mogu pokazati da li je članstvo spremno za strukturne i suštinske promene unutar stranke.

Na pitanje da li je, bar okvirno, određen datum izbora u gradskim i opštinskim odborima. potpredsednik DS-a kaže: „Odbori neće pratiti, već će biti nosioci promena. Čak i inicijatori. U kampanji sam razgovarao sa ljudima iz preko 100 odbora širom Srbije, oni su me i uverili da su promene u DS nezaustavljive“  i dodaje da se zna tačan datum redovnih izbora za svaki odbor u Srbiji, kao i da je to definisano internim dokumentima stranke.

"Bez Demokratske stranke nema promena, nema poboljšanja naše Srbije. Zato zajedno moramo da pobedimo apatiju, da izađemo u susret milionima koji su bili jednom sa nama", kazao je Zoran Lutovac  novi predsednik DS-a na izbornoj skupštini.

Nikolić navodi da je čitav opozicioni diskurs Demokratske stranke od 2012. do danas bio koncipiran za normalne demokratske zemlje. Konstatujući da Srbija više nije demokratska zemlja, on ocenjuje da je to jedan od razloga neefikasnosti u radu Demokratske stranke. .  

Politički protivnik  je autokratski režim kome  su rešenja problema podjednako loša kao i problem! U biti takvog režima je da pokori sve demokratsko: Institucije, mišljenje, dijalog, integritet ljudi“, kaže Nikolić i dodaje da odgovor mora biti shodno prirodi vlasti.

Pred DS-om je dosta novih izazova. Jedan od njih je obnavljanje poverenja i komunikacije sa građanima i građankama. Do sada je javnost u Srbiji navikla da je DS stožer okupljanja političkih grupacija koje su se zalagale za promene u Srbiji.

Vanredni unutarstranački  izbori su zapravo suočavanje sa istinom i porukom koju su nam građani poslali na izborima u Beogradu. To što su demokrate na skupštini stranke izabrali rukovodstvo koje je ponudilo promene u svakom smislu govori i o poukama“, rekao je Nikolić za Dijalog Net.

Nikolić kaže da sa brzim promenama unutar Demokratske stranke, ova stranka može „dati gas“ i celoj opoziciji koja duguje građanima demokratski dogovor.

Građani od nas očekuju jak i jasan opozicioni savez“, smatra Nikolić i dodaje da očekuje brz dogovor za  zajedničko delovanje na prvim sledećim lokalnim izborima, koji nas očekuju na jesen.

Nikolić tvrdi da kod demokrata neće biti kalkulacija kada je u pitanju novi koncept borbe kroz učešće DS-a u Savezu za Srbiju. Što se njega tiče to je više nego jasna pozicija.

 „Strukturne reforme stranke koje DS treba da učine efikasnijom i bržom u odgovorima i rekcijama na dnevne potrebe građana“, izričit je Nikolić, „priprema su za lokalne i parlamentarne izbore u 2020.“

Ti izbori će biti prelomni za demokratsku budućnost Srbije“, izjavio je Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke za Dijalog Net.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…