Naslovna Civilno društvo Nikome se ne ponovilo – Srebrenica 2021

Nikome se ne ponovilo – Srebrenica 2021

2 minuta za čitanje
0
226
Memorijalni centar Potočari

Beograd, 10. maj 2021. – Inicijativa mladih za ljudska prava objavila je javni poziv za učešće u artivističkom nagradnom konkursu “Nikome se ne ponovilo – Srebrenica 2021“.

Više od 20 godina od poslednjih ratnih sukoba, u Srbiji se danas događa istorijski revizionizam vezan za ratove devedesetih. U atmosferi negiranja i relativizacije zločina posebno mesto zauzima genocid u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

Namera ovog projekta jeste da skrene pažnju na u Srbiji nepostojeće ili nedostatne prakse memorijalizacije zločina počinjenih u ratovima devedesetih, koje su mahom nacionalno obojene i govore samo o “našim“ žrtvama, a oslanjanjući se na koncept artivizma kao umetničke prakse koja se sprovodi u cilju aktivističkog intervenisanja unutar određenog društveno-političkog konteksta, navodi Inicijativa.

Inicijativa je pozvala vizuelne umetnike i umetnice sa teritorije Srbije, ili umetničke kolektive u kojima je makar jedan član iz Srbije, da pošalju svoje artivističko rešenje za komemorativnu praksu koja će odgovoriti na temu “Nikome se ne ponovilo”.

Pobednički rad biće produciran i izveden u sklopu obeležavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, a fond za produkciju tog rada iznosi 360.000 dinara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…