Naslovna Borba protiv korupcije NIN: Bivši direktor Krušika uplatio najmanje dve donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji

NIN: Bivši direktor Krušika uplatio najmanje dve donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji

4 minuta za čitanje
0
422
Mladen Petković

Beograd, 29. januar 2020. – Nekadašnji direktor fabrike Krušik Mladen Petković, uz saglasnost Nadzornog odbora te kompanije, uplatio je najmanje dve donacije Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), a preduzeće iz Valjeva je obe donacije proglasilo poslovnom tajnom, piše nedeljnik NIN.

U tekstu pod naslovom “Donacije iz BIA poslovna tajna” navodi se da su te isplate išle sa posebnih računa, koji nisu blokirani.

Glavni račun fabrike Krušik je u blokadi od 27. januara 2017. godine zbog čega neki poverioci Krušika tri godine ne uspevaju da naplate svoja potraživanja.

Da stvar bude još čudnija, para za donacije je bilo, ali nije za redovno poslovanje, zbog čega je Krušik morao da se zadužuje kod banaka. Tako je direktor Petković 28. septembra 2018. doneo dve odluke o donacijama za BIA. Nadzorni odbor je već 2. oktobra dao saglasnost na obe odluke. Tako su od zaposlenih sakriveni podaci o tome kome je i zbog čega uplaćeno 540.000 plus 100.000 dinara“, stoji u tekstu.

Nedeljnik NIN je preneo da se u odlukama o donacijama navodi da je 100.000 dinara dodeljeno BIA “radi pokrića sredstava za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju stepeništa i dela fasade PU (Policijske uprave) Valjevo“.

U tekstu se navodi i da je 540.000 dinara dodeljeno “radi rekonstrukcije stepeništa i dela fasade PU Valjevo“.

Samo mesec dana kasnije Krušik je zbog besparice od Srpske banke uzeo kredit od dva miliona evra, a u martu iste godine Petković je od Srpske banke tražio da se produži rok za vraćanje poslednje rate (449.966 evra) starog kredita od 2,25 miliona evra“, preneo je nedeljnik.

Dodaje se da je donaciju od Krušika primio direktor BIA Bratislav Gašić, “Petkovićev stranački kolega iz SNS-a”, kao i da njih dvojicu donacije povezuje “još jedan, doduše nerealizovan aranžman“.

Privatna firma Luknes iz Kruševca, čiji je vlasnik Nebojša Gašić, početkom 2016. dogovarala je sa Krušikom kupovinu punjenja za mine od 120 milimetara. Taj ugovor vredan 139.408 američkih dolara je zaključen, krajnji kupac je trebalo da bude firme Abu-Кir Company for Engineering Industries iz Aleksandrije u Egiptu, ali taj posao, spletom različitih okolnosti nikada nije realizovan“, piše u tekstu.

NIN je preneo i tvrdnje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića da je vlasnik Luknesa Nebojša Gašić u srodstvu sa Bratislavom Gašićem.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…