Naslovna Civilno društvo Niste krive za nasilje, krivac je uvek i samo nasilnik

Niste krive za nasilje, krivac je uvek i samo nasilnik

5 minuta za čitanje
0
1,134
Mreža Žene protiv nasilja

Beograd, 25. novembar 2019. – Mreža „Žene protiv nasilja“ saopštila je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da žene nisu krive za nasilje koje im se događa i da je krivica za nasilje u porodici uvek i samo na nasilniku.

Ujedinjene nacije su 1999. godine Rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U saopštenju su navele da su u više od 95 odsto slučajeva, počinioci nasilja u porodici muškarci, a da se neretko odgovornost u pojedinačnim slučajevima nasilja pripisuje ženama uz navode da su, na primer, odećom, izgledom ili ponašanjem provocirale nasilje.

Nakon što prijave nasilje, žene budu izložene dodatnom nasilju ili viktimizaciji, bilo da moraju više puta da ponavljaju iskaz o svom slučaju bilo zato što im oni koji treba da ih zaštite, ne veruju“, navode iz mreže „Žene protiv nasilja“.

Kako dodaju, nepoverenju i sumnji da govore istinu od strane predstavnika i predstavnica institucija posebno su izložene višestruko diskriminisane žene, naprimer Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa izmenjenim psihičkim ponašanjem, žene koje su preživele psihološko i / ili seksualno nasilje u porodici.

Zato, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pozivamo državu da pitanju zaštite žena od nasilja u porodici pristupa s posebnom pažnjom, u skladu sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja prema žena i nasilja u porodici, da izradi i usvoji Strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama i uspostavi punu i odgovarajuću saradnju sa ženskim specijalizovanim organizacijama na zaštiti žena od nasilja u porodici“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju medije da umesto senzacionalistički, o nasilju nad ženama izveštavaju na društveno odgovoran način.

Ohrabrujemo novinare i novinarke da ne opravdavaju nasilnike opisivanjem kako su ‘uzorne komšije i domaćini’, već da istraže da li poseduju oružje, da li su i ranije vršili nasilje, da li su kršili zakonske mere i kazne, ako su im bile propisane“, navode iz mreže.

Traže od pravosuđa da se za nečinjenje u odnosu na nasilnike ne pravdaju „olakim“ odustajanjem žena od krivičnog gonjenja, nego da pravovremeno i odgovorno reaguju i traže dokaze u svakom pojedinačnom slučaju nasilja jer traženje dokaza nije posao građana i građanki već pravosudnih organa.

Mreža Žena se saopštenjem obratila svim ženama u Srbiji, posebno ženama sa iskustvom nasilja rečima da im veruju i da razumeju kroz šta prolaze.

Verujemo vam. Razumemo šta vam se i zašto događa. Saosećamo sa vašim bolom i strahom i podržavamo vas, uvek i svuda. Niste krive za nasilje koje vam se događa!“, istakli su iz Mreže žena protiv nasilja.

Mreža „Žene protiv nasilja“ je koalicija specijalističkih ženskih nevladinih organizacija koje pružaju individualnu podršku ženama i menjaju društveni kontekst radi smanjenja nasilja nad ženama u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…