Naslovna Civilno društvo NKD: Neophodne efikasne mere tužilaštva i policije zbog učestalih napada na građanske aktiviste i novinare

NKD: Neophodne efikasne mere tužilaštva i policije zbog učestalih napada na građanske aktiviste i novinare

3 minuta za čitanje
0
122
Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Niš/Aleksinac, 30. maj 2019. – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) obaveštava javnost u Srbiji da se desio još jedan brutalan i nasilan napad na građanskog aktivistu.

Ovog puta to se dogodilo u Aleksincu gde je uništen automobil Dušanu Ostojiću.

Dušan je prethodnih nedelja predvodio građansku akciju protiv seče drveća u glavnoj ulici u Aleksincu. Pažnja aktivističke zajednice na ovu priču otvorila je i druga pitanja i ozbiljne sumnje u vezi sa potrošnjom budžeta i konkursom kojim se ovaj posao u Aleksincu trenutno sprovodi.

Ovo je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci.

Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava.

Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu.

NKD poziva policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela.

NKD  još podseća i da je 5. aprila i dalje neidentifikovana osoba napala novinara N1 Milana Stojanovića koji je, između ostalog, u to vreme izveštavao i o seči drveća i građanskoj akciji u Aleksincu.

O ovom incidentu NKD je obavestio i Evropsku komisiju koja je u jučerašnjem izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama bila kritična prema vlastima zbog javnih napada na civilno društvo i nezavisne medije.

NKD će, takođe, o ovom napadu izvestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima, kao i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i sistema bezbednosti u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS poziva nadležne organe da pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića

Beograd, 12. novembar 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je …