Naslovna Civilno društvo NKD: Promena izbornih uslova nedovoljna, neophodna reforma izbornog sistema

NKD: Promena izbornih uslova nedovoljna, neophodna reforma izbornog sistema

4 minuta za čitanje
0
247
Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Niš, 12. novembar 2020. – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) pozvala je danas učesnike budućeg predizbornog dijaloga da ne pregovaraju samo o izbornim uslovima, već da otvore raspravu o urgentnoj reformi izbornog sistema.

NKD ocenjuje da izborni sistem treba da bude prvi korak u agendi budućih pregovora u trouglu vlast-opozicija-EU.

Profesionalno izveštavanje medija i zabrana funkcionerske kampanje jesu preduslovi za poštene izbore, ali nisu dovoljni za demokratiju. Poboljšanje izbornih uslova i unapređenje izbornog procesa u ovakvom izbornom sistemu ni na koji način ne obezbeđuju da poslanici budu odgovorni građanima, kao i da svi delovi Srbije budu ravnomerno zastupljeni u Parlamentu“, ističe u proglasu NKD.

Ta organizacija traži da se “aktuelni izborni sistem zameni jednim od modela u kojem će građani konačno poslanike birati po imenu i prezimenu” jer će tako “poslanici biti odgovorni nosiocima suvereniteta – građanima, ne svojim stranačkim liderima“.

Istovremeno, NKD ukazuje i na teritorijalnu disproporciju zastupljenosti jer Beograd u aktuelnom sazivu ima 96 poslanika, Novi Sad 14, Niš sedam.

NKD u saopštenju naglašava i da 90 opština ili gradova nema predstavnika, a da od 2008. čak 43 opštine ili grada nemaju predstavnika u parlamentu.

To nije demokratski, već u potpunosti diskriminatorno i dovodi do devastacije pojedinih krajeva Srbije“, naglašava u saopštenju NKD, sugerišući da se u dijalogu o izbornom sistemu usaglasi prihvatljiv model “koji će odražavati, a ne deformisati, izbornu volju građana“.

Takođe, NKD sugeriše da bi sledeće lokalne izbore za odbornike trebalo održati po većinskom sistemu kako bi svi građani širom Srbije “na lokalnim izborima, gde se kandiduju lokalne teme“,  glasali “za svog komšiju, ne za nacionalnog partijskog lidera“.

Promenom izbornog sistema opozicija bi konačno dobila šansu da kandiduje svoje ljude imenom i prezimenom. Srpska napredna stranka imala bi priliku da pokaže demokratski, a ne autokratski karakter, kao i da su njeni poslanici odgovorni građanima“, istaknuto je u saopštenju NKD.

Ocenjeno je da bi “reformom izbornog sistema, Srpska napredna stranka unapredila demokratske kapacitete Srbije na putu ka izgradnji modernog evropskog društva“, a “naprednjaci bi dobili priliku da reše unutarstranačke konflikte, birajući najbolje među sobom“.

Evropska unija trebalo bi da ohrabri ove promene i princip personalizacije, jer izborni sistem kakav postoji u Srbiji ne postoji nigde u EU i smatra se prevaziđenim. Princip modernih evropskih demokratija jeste da su građani najbitniji, a u Srbiji jedino promenom izbornog sistema taj princip bi dobio puni politički smisao, sugeriše u saopštenju NKD.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …