Naslovna Civilno društvo NKD: Stranke da se izjasne da li su za reformu izbornog sistema

NKD: Stranke da se izjasne da li su za reformu izbornog sistema

3 minuta za čitanje
0
211
izbori

Niš, 01. decembar 2020. – Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne da li podržavaju promenu izbornog sistema u Srbiji pre najavljenih izbora 2022. godine.

Nedostatak direktnog kontakta i odgovornosti prema građanima je najveći problem sadašnjeg ibornog sistema, navode iz NKD-a.

Koordinator projekta izborne reforme u NKD Milan Zirojević kaže da oni ne favorizuju nijedan izborni model, ali da se zalažu za direktniju vezu između građana i poslanika, a samim tim, dodaje, i veću odgovornost.

Zirojević ističe da je građanima onemogućeno da učestvuju u biranju svojih poslanika i poručuje da je važno da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju.

NKD je u svom Proglasu koji je izdao pre dve nedelje pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike EU da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora koji kažu, treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo.

Zirojević kaže da NKD problem vidi u “vezivanju” poslanika za svoje partije i lidere, te nedostatku direktnog kontakta i odgovornost prema građanima.

“Ima nedoumica oko toga da li neki podržavaju ili ne podržavaju promenu izbornog sistema, pa nek se svi izjasne, ne samo oko toga kakvi su izborni procesi i uslovi, nego da li partije mogu da postavljaju poslanike bez pitanja građana”, rekao je Zirojević.

Promene za koje se ta koalicija zalaže zavise od političke volje, kaže Zirojević i naglašava da bi mogao da se dobije, kaže, bolji parlament i bolji poslanici, ukoliko bi sami birači imali uticaj na njihov izbor.

NKD je poslao upite na adrese više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih, vanparlamentarnih, onih koje su bile parlamentarne, onih u opoziciji i na vlasti, a odgovore će predstaviti javnosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS pozvao sve političke aktere da ne ometaju novinare dok rade

Beograd, 16. februar 2021. – Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) pozvalo je d…