Naslovna Kultura NKD: Za samo osam dana niški aerodrom ostao bez tri linije

NKD: Za samo osam dana niški aerodrom ostao bez tri linije

3 minuta za čitanje
0
213
Aerodrom Konstantin Veliki Niš

Niš, 01. novembar 2019. – Pod direktnim ili indirektnim uticajem republičkih vlasti, niški aerodrom je za osam dana ostao bez tri linije, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša.

Od gašenja linije ‘Er Srbije’ (Air Serbia) Niš-Budimpešta sa zvaničnim objašnjenjem koje je upadljivo nelogično, daleko više zabrinjava uredba Vlade Srbije kojom je praktično zabranjena linija ‘Rajanera’ (Ryanair) na relaciji Niš-Frankfurt“, navodi se u saopštenju.

Koalicija dodaje da je od te irske “lou-kost” (low cost) kompanije stigla zvanična ocena da je Rajaner “žrtva monopola kompanije Er Srbija“.

Usledilo je, kako se navodi i nelogično povlačenje popularne linije “Sviser” (Swiss Air) na relaciji Niš-Cirih, gde živi veliki broj ljudi iz Srbije.

Linije za Frankfurt i Cirih su, po svemu sudeći, žrtve subvencionisanih linija ‘Er Srbije’ do Hana (kod Frankfurta), odnosno do Fridrihshafena“, navodi ova organizacija.

NKD je reagovala povodom davanja subvencija kompaniji “Er Srbija” za 12 linija iz Niša i upozorila da je moguća posledica gašenje postojećih linija.

Preuzimanjem (niškog) aerodroma, Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja je od početka imalo za cilj proterivanje ‘lou kost’ kompanija, pa verujemo da je država zadovoljna ovakvim ishodom, pogubnim po građane i već dovoljno devastiranu ekonomiju juga Srbije“, navela je NKD.

U saopštenju piše i da “Vlada Srbije interese srpsko-arapske avio-kompanije stavlja ispred dobrobiti građana i oživljavanja južne Srbije, jednog od najsiromašnijih regiona u Evropi“.

Stavljanje privatnih, partikularnih interesa iznad javnog, nedvosmisleni je pokazatelj stanja zarobljene države na koji ukazuje i strategija proširenja Evropske unije na Balkan“, ocenila je NKD.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zadužbina objavila imena članova žirija Nagrade Milan Mladenović

Beograd, 26. maj 2020. – Članovi žirija Nagrade Milan Mladenović za 2020. godinu biće muzi…