Naslovna Civilno društvo NKEU: Napadima na organizacije civilnog društva i nezavisne medije poslanici vladajuće većine usporavaju evropski put Srbije

NKEU: Napadima na organizacije civilnog društva i nezavisne medije poslanici vladajuće većine usporavaju evropski put Srbije

5 minuta za čitanje
0
129
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 12. jul 2019. – Povodom neprimerenih i neistinitih napada na organizacije civilnog društva i nezavisne medije od strane predstavnika vladajuće većine u Narodnoj skupštini reagovano je iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).

Saopštenje za javnost prenosimo u celosti.

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 NKEU upozoravaju da neprimerenim i neistinitim napadima na organizacije civilnog društva i nezavisne medije u Narodnoj skupštini Srbije predstavnici vladajuće većine narušavaju već usporeni proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Narodni poslanik Aleksandar Martinović, koji je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS), optužio je organizacije civilnog društva BIRODI, Transparentnost Srbije, CRTA-u i Fond za humanitarno pravo, kao i redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, TV N1, nedeljnika Vreme da svojim potkrepljenim istraživanjima i analizama „ruše bezbednosni sistem Republike Srbije”.

Naglašavamo da je nedopustivo da predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije, zloupotrebljavajući raspravu o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, iznova targetiraju nezavisne medije i organizacije civilnog društva.

Takođe naglašavamo da poslanik Martinović, u nedostatku Strategije nacionalne bezdednosti, nema u svojoj nadložnosti ekskluzivno tumačenje bezbednosnih pretnji. Ovakvo ponašanje predstavnika zakonodavne vlasti još jedan je od primera napada na medije i organizacije civilnog društva, koje je u poslednjem Izveštaju Evropske komisije ocenjeno kao nedopustivo.

Pravo na slobodu informisanja Ustavom je zagarantovano pravo svakog građanina Srbije, a dužnost je narodnih poslanika da ova prava štite i unađređuju, budući da predstavljaju građane. Većina napadnutih pojedinaca i organizacija članice su NKEU.

Narodna skupština je partner Nacionalnom konventu u praćenju i oceni reformi koje sprovodi Vlada na putu evropskih integracija, što je potvrdila predsednica Skupštine, kao i predsednik Republike na poslednjoj Plenarnoj sednici konventa, zbog čega su ovakvi napadi nedopustivi.

Nespojivo je da se, u istom trenutku dok ministar spoljnih poslova u Londonu, potpisuje pristup globalnoj Koaliciji za slobodu medija, obavezujući se da će raditi na zaštiti medijskih sloboda, u Narodnoj skupštini Srbije osporavaju elementarna prava svakog građanina i dovodi se u pitanje transparentnost rada državnih organa i institucija.

Poslanik Martinović i pojedine kolege iz poslaničke grupe koju vodi, svojim izlaganjima postupaju suprotno od deklarativnog zalaganja predstavnika Republike Srbije da sarađuju i uvažavaju stavove civilnog društva, slobodu izražavanja i slobodu medija.

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija i Radna grupa za Poglavlje 23 NKEU podsećaju na ustavnu obavezu da svaki građanin “ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom” i pozivaju predstavnike građana u Narodnoj skupštini da se ponašaju u skladu sa Ustavom, važećim zakonima i principima vladavine prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

KOMS: 61 odsto mladih u Srbiji bilo je izloženo nekom obliku diskriminacije

Beograd, 21. januar 2020. – Više od polovine mladih smatra da je „Srbiji potreban jak vođa…