Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija NKEU: Predstavljanje analize “Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna i politika zapošljavanja”

NKEU: Predstavljanje analize “Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna i politika zapošljavanja”

6 minuta za čitanje
0
442
Pravda NKEU

Valjevo, 13. novembar 2020. – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) organizuje onlajn okrugli sto na kojem će predstaviti analizu Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna i politika zapošljavanja.

Onlajn okrugli sto biće održan u četvrtak, 19. novembra 2020. s početkom u 12:00 časova preko ZOOM platforme (Meeting ID: 818 5806 6017,Passcode: 694864)

Navedena analiza dovodi u vezu vladavinu prava sa socijalnom politikom i politikom zapošljavanja“, kaže za Dijalog Net Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i dodaje da „u analizi članice Konventa otvaraju diskusiju o izazovima reforme u ovoj oblasti i daju preporuke za njeno unapređenje“.

Dragojlović ističe međusobnu povezanost ova dva važna pregovaračka poglavlja koja dotiču mnoge oblasti društva.

S tim u vezi, koordinatorka Konventa poziva (i očekuje) predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva, kao i pojedince i pojedinke iz najšireg društvenog kruga sa teritorije Zapadne Srbije da budu aktivni učesnici i učesnice ovog okruglog stola.

Dragojlović dodaje da su za učešće na okruglom stolu dobrodošli svi oni koji smatraju da mogu doprineti kvalitetu diskusije, razmene znanja, informacija i povezivanja.

Kako sve ne bi ostalo „samo na papiru“, želeli bismo da diskutujemo o tome zašto je vladavina prava najvažnije poglavlje u pregovorima sa EU i kako na svakodnevni život građana, životni standard, poslovanje privrede i ukupan razvoj naše zemlje utiče nedostatak vladavine prava u bilo kojoj politici“, objašnjava Dragojlović.

Dodaje i da će se na okruglom stolu sa učesnicima sa područja Zapadne Srbije razgovarati na temu socijalne politike i politike zapošljavanja.

Iz Konventa podsećaju da se Osnovna prava u Poglavlju 19 identifikuju kroz ukrštanje evropskih, međunarodnih i nacionalnih propisa.

Na evropskom nivou to su Evropska povelja o ljudskim pravima, Evropska konvencija o ljudskim pravima Saveta Evrope, kao i druge konvencije Saveta Evrope.

Ustavom Republike Srbije garantovano je pravo na rad, jednaka dostupnost radnih mesta, poštovanje dostojanstva, bezbednost i zaštita na radu, ograničeno radno vreme i odmor, kao i pravo na pravičnu naknadu za rad.

Pojedina prava iz Poglavlja 19 i institucije koje imaju ulogu u ostvarivanju i zaštiti tih prava, istovremeno su predmet i Poglavlja 23, tako da se pitanje njihove usklađenosti sa pravnim tekovinama EU i postignuti nivo pripremljenosti mogu pratiti i kroz pregovore o Poglavlju 23.

Imajući u vidu da građani često nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, kako zbog čestih izmena zakona tako i zbog neadekvatnog informisanja javnosti, što realizaciju tih prava dovodi u pitanje, potrebno je kontinuirano unapređivati obaveštenost građana o njihovim pravima i o raspoloživim mehanizmima za zaštitu tih prava“, kaže, za Dijalog Net, Nataša Dragolović, koordinatorka Konventa.

Dodaje da Konvent upravo radi na tome i organizacije/članice Radne Grupe, kojom koordinira Fondacija Centar za demokratiju, brojnim svojim aktivnostima i projektima nastoje da to stanje promene. U tom cilju organizuje se i ovaj okrugli sto i debatu.

Osim analize Vladavina prava kroz Poglavlje 19 – socijalna politika i politika zapošljavanja, članice Konventa u seriji analiza dovode u vezu načela vladavine prava i osnovnih ljudskih prava u još četiri Pregovaračka poglavlja: Politika konkurencije (Poglavlje 8), Zaštita prava potrošača i zaštita zdravlja (Poglavlje 28), Energetika (Poglavlje 15), Zaštita životne sredine (Poglavlje 27) koja će biti predstavljena u seriji okruglih stolova, širom Srbije.

Analize i okrugli stolovi deo su projekta „Neka Pravda vlada / Let the Justice Rule“, u okviru programa Matra, koji uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije sprovodi Nacionalni konvent o EU.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…