Naslovna Civilno društvo NKEU: Proizvoljne ocene predsednika Srbije negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost

NKEU: Proizvoljne ocene predsednika Srbije negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost

4 minuta za čitanje
0
171
Nacionalni konvent o EU

Beograd, 27. april 2019. – Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) izrazio je zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom posete Pekingu, u kojoj se na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku.

Podsećamo da je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U saopštenju Radne grupe NKEU za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorske podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija, se navodi da je Vučić rekao da su "stranci" stvorili "agenturnu mrežu" medija na Kosovu i Metohiji kako bi se "uništio ugled Srpske liste" i "vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu".

"Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju", ocenjuje se u saopštenju.

Od predsednika Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi, dodaje se u saopštenju.

Podseća se da je predsednik Srbije tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 izjavio da "nikada nije delio Srbe na dobre i loše" kao i da "od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima".

Očekujemo da predsednik Republike Srbije deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici, ističe Konvent.

NKEU takođe izražava zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebalo da bude održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Na kraju saopštenja se podseća da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Tužilaštvo da objasni zadržavanje Ane Lalić i obustavi svaki postupak koji eventualno i dalje vodi protiv nje

Beograd, 02. april 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da traži obustavlj…