Naslovna Politika NNŠ: O odgovornosti medija da građane objektivno, istinito i pravovremeno izveštavaju o evrointegracijama

NNŠ: O odgovornosti medija da građane objektivno, istinito i pravovremeno izveštavaju o evrointegracijama

3 minuta za čitanje
0
92
Evropske integracije

Novi Sad, 15. septembar 2019. – Srbija, kao zemlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji, prolazi kroz mnogobrojne promene. Međutim, mnoge promene moraju da počnu od samih građana.

Različita viđenja o izveštavanju medija, ali i informisanosti građanstva o procesu evrointegracija i promenama koje one donose možete pogledati u serijalu “Mediji za građane, građani za medije” Novosadske novinarske škole.

Kako mediji predstavljaju četvrti stub demokratije – snose odgovornost da građane objektivno, istinito i pravovremeno izveštavaju o evrointegracijama.

Poslednje istraživanje Ministarstva za evropske integracije kaže da 53 odsto građana Srbije pruža podršku članstvu u Evropskoj uniji. Za šeficu pregovaračkog tima Tanju Miščević bez medija nema evropskih integracija.

Da bi ozbiljan građanin mogao da se opredeli na budućem referendumu za ili protiv članstva, jer kroz referendum se mora proći, on mora da razume o čemu je tu reč, da vidi koristi, dobiti i štetu”, kaže Miščević naglašavajući bitnu ulogu medija.

Ipak, sadržaji koji se objavljuju, ne sadrže nužno tačne informacije i ne predstavljaju pravu sliku o evrointegracijama.

Urednik portala FakeNews tragač Stefan Janjić smatra da lažne vesti u vezi sa EU najčešće bivaju u saglasnosti sa onim što misli većinsko čitalaštvo medija iz kojih one potiču.

To se vidi kasnije kroz istraživanje javnog mnenja i kroz odnos prema Evropskoj uniji. Kada im postavite pitanje ko najviše ulaže u Republiku Srbiju, odgovor je masovno Rusija, iako Rusije nema na prvim mestima tih rang lista”, ističe Janjić.

Važnost informisanosti bitna je i za mlade, kojima proces priključenja EU donosi više prilika za studentske razmene.

Goran Stanić, student koji je prošao kroz program Erasmus razmene, ističe nivo građanske informisanosti u Nemačkoj.

Obavešteni su, znaju svoja prava i obaveze i to poštuju, što je najbitnije”, kaže Stanić dodajući da ljudi znaju šta da čitaju, kako da istražuju i na koji način da se ponašaju u demokratskim procesima bitnim za njih, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropski parlament pokrenuo postupak izbora novog evropskog ombudsmana

Brisel, 03. decembar 2019. – Poslanici nadležnog odbora Evropskog parlamenta će saslušati …