Naslovna Politika Evropska unija Nova Evropska komisija odražava prioritete i ambicije iz političkih smernica

Nova Evropska komisija odražava prioritete i ambicije iz političkih smernica

7 minuta za čitanje
0
734
Evropska komisija

Brisel 10. septembar 2019. – Bivši ministar pravde Mađarske Laslo Tročanji biće novi evropski komesar za susedstvo i proširenje, objavila je Evropska komisija.

Predstavljajući u Briselu svoj tim i novu strukturu Komisije, nova predsednica Evropske komisije  Ursula fon der Lajen rekla je da nova Evropska komisija odražava prioritete i ambicije iz političkim smernica.

Evropske komesare Ursule fon der Lajen treba da potvrdi i Evropski parlament pre nego što 1. novembra preuzmu dužnost.

Novi koledž imaće osam potpredsednika, uključujući visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borela.

Duple funkcije imaće tri izvršna potpredsednika, koji će biti i komesari i potpredsednici zaduženi za ključne teme agende Urusule fon der Lajen.

To su Holanđanin Frans Timermans, Margrete Vestager i Valdis Dombrovskis.

Timermans (Holandija) će koordinisati rad na Evropskom zelenom sporazumu i vodiće politiku klimatske akcije.

Vestager (Danska) će kooridinisati poslove oko digitalne agende i biti komesarka za konkurenciju.

Dombrovskis (Letonija) će koordinisati rad na ekonomiji koja radi za ljude i biće komesar za finansijske usluge.

Ostali potpredsednici:

Žozep Borel (Španija) će biti visoki predstavnik za spoljnu i politiku bezbednosti EU.

Vera Jurova (Češka) biće zadužena za vrednosti i transparentnost.

Margaritis Shinas (Grčka) biće zadužen za zaštitu evropskog načina života.

Maroš Šefčovič (Slovačka) će biti zadužen za međuinstitucionalne odnose i predviđanje.

Dubravka Šuica (Hrvatska) će se baviti demokratijom i demografijom. Takođe će u ime Komisije raditi na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Komesari

Johanes Han (Austrija) biće zadužen za budžet i administraciju i direktno će podnositi izveštaj predsednici EK. Kao dugogodišnji komesar, Han dobro zna koliko je moderna administracija važna.

Didije Rejnders (Belgija) biće zadužen za pravdu, uključujući pitanje vladavine prava. On je advokat i bivši begijski ministar finansija, ministar spoljnih i evropskih poslova i ministar odbrane.

Marija Gabrijel (Bugarska) dobiće portfelj “inovacije i mladi”. U aktuelnoj Komisiji je evropska komesarka za digitalno društvo.

Stela Kiriakides (Kipar) biće evropska komesarka za zdravstvo. Ona je psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti socijalnih poslova, zdravstva i prevencije kancera.

Kadri Simson (Estonija) biće zadužena za energetiku. On je dugogodišnji poslanik estonskog parlamenta i ministar ekonomije i infrastrukture.

Juta Urpilainen (Finska) dobiće portfelj “međunarodno partnerstvo”. Ona je ministarka finansija i dugogodišnja članica spoljnopolitičkog odbora finskog parlamenta. Radila je i kao specijalna izaslanica u Etiopiji.

Silvi Gular (Francuska) će kao komesarka za unutrašnje tržište raditi i na industrijskoj politici i jedinstvenom digitalnom tržištu. Takođe će biti zadužena za novi Generalni direktorat za odbrambenu industriju i svemir.

Laslo Tročanji (Mađarska) dobiće portfelj “susedstvo i proširenje”.

Fil Hogan (Irska) biće komesar za trgovinu. Sada je evropski komesar za poljoprivredu.

Paolo Đentiloni (Italija) biće komesar za ekonomiju. On je bivši italijanski premijer i ministar spoljnih poslova.

Virginijus Sinkevičius (Litvanija) dobija portfelj “prirodna sredina i okeani”. On je litvanski ministar ekonomije i inovacija.

Nikolas Šmit (Luksemburg) biće komesar za radna mesta. On je nacionalni ministar za zapošljavanje i rad i evroposlanik.

Helena Dali (Malta) dobila je portfelj “ravnopravnost”. Radila je kao ministarka za socijalni dijalog, potrošače i građanska prava, kao i za evropske poslove i ravnopravnost.

Januš Vojćehovski (Poljska) dobio je portfelj poljoprivrede. Bio je dugogodišnji član odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta a sada je član Evropskog revizorskog suda.

Eliza Fereira (Portugalija) dobija portfelj “kohezija i reforme”. Sada je viceguvernerka Banke Portugalije. Bila je evroposlanica, ministarka za planiranje i ministarka za prirodnu sredinu.

Rovana Plumb (Rumunija) biće komesarka za transport. Ona je evroposlanica i bivša ministarka za životnu sredinu, ministarka rada, ministarka obrazovanja i ministarka transporta.

Janez Lenarčič (Slovenija) biće evropski komesar za upravljanje krizama. Bio je državni sekretar za spoljne poslove i sarađivao sa UN, OECD i EU.

Ilva Johanson (Švedska) je dobila portfelj unutrašnjih poslova. Ona je ministarka zapošljavanja i bivša ministarka obrazovanja, ministarka zdravlja i poslanica švedskog parlamenta, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Negiranje genocida slabi sposobnost društva da na vreme primeti reči i dela koja mogu dovesti do novih zločina

Strazbur, 11. jul 2020.- Zaštita istine od onih koji je negiraju i pravda za žrtve srebren…