Naslovna Kultura Književnost Nova knjiga Boška Mijatovića u Arhipelagu

Nova knjiga Boška Mijatovića u Arhipelagu

5 minuta za čitanje
0
238
Boško Mijatović

Beograd, 7. februar 2019.- Nova knjiga poznatog ekonomiste i ekonomskog istoričara Boška Mijatovića Zemlja, novac, država. Iz srpske ekonomske istorije nedavno je objavljena u izdanju Arhipelaga.

Mijatovićeva knjiga u nizu odlično napisanih i analitičnih ogleda prati srpsku ekonomsku istoriju od srednjeg veka do vremena naše savremene tranzicije na početku XX veka.

Mijatović u ovoj knjizi, između ostalog, govori o ekonomskim prilikama u Braničevskoj oblasti u drugoj polovini XV veka, istoriji srpskog budžeta, o poreskoj politici u Srbiji u XIX i XX veku, o šaštiti seljaka od finansijskih rizika u nekadašnjoj Srbiji, o novčanom kreditnim poslovima Narodne banke Srbije u prve dve godine Prvog svetskog rata, o zameni novca prilikom nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili o ekonomskoj politici i konjunkturi u Kraljevini od 1919. do 1925. godine.

Na kraju knjige Zemlja, novac, država Boško Mijatović ispisuje najcelovitiju istoriju moderne srpske tranzicije.

U tranziciju je Srbija krenula brzim korakom, ali se on tokom vremena usporio pa se zemlja nalazi tek na polovini puta“, naglašava autor u zaključku ove svoje studije.

Posebnu pažnju Boško Mijatović u knjizi Zemlja, novac, država posvećuje političkim tumačenjima i zloupotrebama ekonomije i ekonomske istorije.

Neki od najznačajnijih tesktova u ovoj Mijatovićevoj knjizi bave se upravo empirijskim, naučnim, istraživačkim i analitičkim preispitivanjem političkim i ideološkim tumačenjima pojedinih događaja ili procesa iz srpske ekononmske istorije, odnosno razlozima zbog kojih su se činjenice povukle pred predrasudama, a naučni argumenti pred ideološkim verbalizmom.

Napominjući u uvodu kako je njegova knjiga ogleda iz srpske ekonomske istorije nastala kao doprinos ekonomskoj istoriografiji u Srbiji, koja je na marginama naučnih interesovanja, Mijatović ističe:

Ekonomska istorija Srbije i bivše Jugoslavije još je u prvim fazama i predstoji puno posla da bi saznali i razumeli ekonomski život u prošlosti. Na tom poslu bila bi dragocena saradnja istoričara i ekonomista, pošto i jedni i drugi imaju svojih prednosti.

Boško Mijatović je doktorirao ekonomske nauke, pisao kolumne za Politiku, NIN, Borbu, Danas, Ekonomsku politiku, Ekonomist magazin, ima blog Srbija i svet (sa Slobodanom Samardžićem), a poslednjih godina se sve više bavi ekonomskom istorijom.

Predsednik je Centra za liberalno-demokratske studije. Neke od Mijatovićevih poznatijih knjiga su: Privatizacija, Ekonomija, politika i tranzicije, Duvan i srpska država u XIX veku, Pojmovnik liberalne demokratije (sa I. Vujačićem i T. Mladenovićem), Dva veka Dečanske ulice, Srbija na nizbrdici, Ilustrovana istorija beogradskih kafana – od Turskog hana do Aero kluba (sa B. Belingarom).

   

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gimnih i o Zapadnom Balkanu i regionalnoj saradnji

Helsinki, 23. avgust 2019. – Na neformalnom sastanku (Gimnih) ministara spoljnih pos…