Naslovna Društvo Nova ovlašćenja za republičkog zaštitnika građana

Nova ovlašćenja za republičkog zaštitnika građana

2 minuta za čitanje
0
145
Zaštitnik građana

Beograd, 21. Apr 2021. – Zaštitnik građana vršiće funkciju nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Кonvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

To je predviđeno Akcionim planom za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji od 2020. do 2024. godine, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika.

Zaštitnik građana je Akcionim planom određen da bude i jedan od partnera u sprovođenju aktivnosti posvećenih kreiranju i sprovođenju akcionog plana za pristupačnost.

Deo Akcionog plana postao je i predlog Zaštitnika građana o reformi zakonskog okvira u oblasti poslovne sposobnosti , kako bi se obezbedilo da osobe sa invaliditetom uživaju sva prava ravnopravno sa drugim građanima i uspostavljanje sistema odlučivanja uz podršku koje zamenjuje starateljsku zaštitu.

Prema predlogu Zaštitnika građana, Akcionim planom je predviđeno i omogućavanje veće dostupnosti usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja devojčicama, devojkama i ženama sa invaliditetom, kao i kreiranje multidisciplinarnih obuka u vezi načina pristupa, zbrinjavanja i pružanja zdravstvenih usluga za osobe sa invaliditetom i realizacija tih obuka.

U saopštenju se podseća da se Akcioni plan, koji je Vlada Republike Srbije usvojila početkom aprila ove godine, odnosi se na period od 2021. do 2022. godine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…