Naslovna Politika Nova stranka: Tepić i Živković podneli inicijativu za zabranu NSF

Nova stranka: Tepić i Živković podneli inicijativu za zabranu NSF

3 min read
0
676

Beograd, 5. decembar 2017. – Poslanici Nove stranke Marinika Tepić i Zoran Živković podneli su Inicijativu za zabranu rada Nacionalnog srpskog fronta (NSF), saopštila je ta stranka.

Inicijativa je podneta jer ta "organizacija u svom delovanju propagira rasnu, versku i nacionalnu mržnju i poziva na oružanu pobunu", navodi se u saopštenju.

Tepićeva i Živković su republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podneli inicijativu za podnošenje predloga za zabranu rada NSF, precizira se u saopštenju.
 

U saopštenju se navode i izjave sa javne tribini NSF-a,  kojima se, kako ocenjuju predlagači inicijative, poziva "na oružani obračun sa migrantima u Srbiji".

Dodaje se i da "sadržina internet stranice NSF obiluje sličnim sadržajima".

Kako se navodi u Inicijativi, "najfrekventniji saradnici NSF-a su Nik Grifin, Džim Douson i Udo Fojgt", od kojih su prva dvojica  "članovi ultra-desne Britanske nacionalne partije (BNP), a treći nekadašnji predsednik, a sada član Nacional-demokratske partije Nemačke".

Navodi se i da je "Grifin pred britanskim sudom 1998. bio osuđen zbog objavljivanja pisanog materijala sa rasističkim porukama".

Navodi se i da su "Grifin i Douson poznati kao negatori holokausta i lica koja šire islamofobiju", i dodaje da je obojici zabranjen ulazak u Mađarsku.

Ukazuje se i da je  nekadašnji savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Miša Vacić "doveo Grifina i Dousona u službene prostorije Vlade Srbije – Kancelarije za Kosovo i Metohiju"

Nova stranka ocenila je da je time javnosti stavljeno do znanja da su oni "poželjni u Srbiji i slobodni da, u nejasnom svojstvu, posećuju sedište najvišeg organa vlasti u Srbiji".

Podseća se i da je Marinika Tepić pre mesec dana otvorila ovu temu u Narodnoj skupštini, uputivši pitanje državnim organima kakva su njihova saznanja o kretanju Dousona po Srbiji.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…