Naslovna Kultura Novaković: Objavljivanje detalja o otmici maloletnice u tabloidima prevazilazi kršenje Kodeksa novinara

Novaković: Objavljivanje detalja o otmici maloletnice u tabloidima prevazilazi kršenje Kodeksa novinara

2 minuta za čitanje
0
117
Gordana Novaković

Beograd, 10. januar 2020.  – Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je da objavljivanje detalja o otmici maloletnice u pojedinim novinama prevazilazi kršenje Kodeksa novinara i da je to slučaj za nadležno tužilaštvo.

Podsećamo, Savet za štampu je najoštrije osudio objavljivanje iskaza osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića na naslovnim stranicama beogradskih tablioda

Reč je i o ozbiljnoj povredi Kodeksa. Novinari su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve, a naročito dece. Detalji su objavljeni bez ikakvog obzira prema devojčici i to je svakako skandalozno“, kazala je Novaković za agenciju Beta.

Novaković je podsetila da Savet za štampu ne može da reaguje dok slučaj ne bude prijavljen i dodala da se nada da će prijava brzo stići.

Reagovali smo prošle nedelje na objavljivanje fotografija žrtve, i mislili smo da je to najgore što može da se dogodi“, rekla je ona.

Na pitanje da li očekuje da će Ministarstvo kulture i informisanja uzeti u obzir takvo pisanje novina prilikom dodeljivanja novca iz budžeta za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog interesa, ona je kazala da je, i do sada, Ministarstvo uzimalo u obzir presude Saveta za štampu i da sredstva nije dodeljivalo medijima koji su kršili Kodeks.

Ali ostaju gradovi, pokrajine, opštine i 150 lokalnih samouprava koje daju novac takvim medijima“, istakla je Novaković.

Pojedini tabloidi su na naslovnim stranama objavili izjave uhapšenog Ninoslava Jovanovića o tome kako je danima mučio otetu dvanaestogodišnju devojčicu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

Beograd, 29. mart 2020. – Medijska i novinarska udruženja, kao i sindikat Nezavisnost, upu…