Naslovna Politika Nove članice sa Zapadnog Balkana u EU će ući pojedinačno, po zaslugama

Nove članice sa Zapadnog Balkana u EU će ući pojedinačno, po zaslugama

4 min read
0
332
Evropska komisija

Brisel, 8. januar 2018. – Evropska komisija stavila je do znanja da će nove članice sa Zapadnog Balkana u EU ući pojedinačno po zaslugama, ali da se svim zapadnobalkanskim partnerima pruža podrška u reformama i naporima da uđu u EU.

Portparol Evropske komisije je rekao da će EU u idućih osam-devet meseci odlučiti kako će postupiti u odnosu na svaku od zapadnobalkanskih zemalja pojedinačno.

Predstavnik za štampu Evropske komisije Margaritis Šinas na redovnom brifingu rekao je da je to ponovio predsednik Komisije Žan-Klod Junker prilikom nedavnog susretra s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, kao i da će Junker i evrokomesari o tome 12. januara u Sofiji razgovarati s čelnicima bugarskog predsedništva EU.

Šinas je time odgovorio na pitanje da li Evropska komisija deli zabrinutost, koju su izvori bugarskog predsedništva EU preneli novinarima, da jenjava proces približavanja zapadnobalkanakih zemalja Uniji i da li Evropska komisija ima u vidu vreme kad bi moglo doći do ulaska u EU novih članica Srbije i Crne Gore.

On je rekao da će Evropska komisija i EU u idućih osam do devet meseci odlučiti “kako će postupiti u odnosu na svaku o tih (zapadnobalkanskih) zemalja pojedinačno”.

"To je proces utemeljen na zaslugama ", rekao je Junkerov portparol.

Šinas je dodao da je "rešenost tu, perspektiva, volja je tu, politička atmosfera postoji".

"Mi veoma pozdravljamo činjenicu da je bugarsko predsedništvo EU najavilo susret na vrhu čelnika Unije i zemalja Zapadnog Balkana u maju u Sofiji upravo s ciljem da se to naglasi", rekao je portparol Evropske komisije.

Na pitanje novinara u kojoj meri je proces proširivanja tehničko, a koliko je to političko pitanje i može li EU i Komisija podstaći i podržati bugarsko predsedništo Unije da se tome da jači zamajac, Šinas je predočio da će jasniji odgovor moći da se sagleda pošto predsednik i komesari Evropske komisije u  Sofiji 12. januara budu razgovarali o svim temama bugarskog predsedavanja poslovima EU u idućih šest meseci, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…