Naslovna Politika Evropska unija Nove smernice EU za pomoć medijima

Nove smernice EU za pomoć medijima

3 minuta za čitanje
0
432

Evropska komisija je objavila smernice na osnovu kojih će u narednih sedam godina pružati pomoć medijima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Uticaj vlasti na medije kroz politički pritisak i novac, netransparentno vlasništvo i neregulisan položaj javnih medija pobrojani su među najveće probleme u čijem rešavanju Brisel želi da pomogne. Cilj pomoći biće da se mediji osposobe da se finansiraju bez međunarodne pomoći, ali i da pružaju kvalitetnije sadržaje i bave se istraživačkim novinarstvom.

Smernice su donete na osnovu širokih konsultacija sa medijima i medijskim organizacijama u regionu, primenjuju se od marta 2014, a očekuje se da će biti unete i u pravila za dodelu pretpristupne pomoći (IPA).

Kao presudan trenutak za pogoršanje medijske situacije na Zapadnom Balkanu navodi se ekonomska kriza koja je pre nekoliko godina jako pogodila region.

"To je u osetnoj meri oslabilo finansijsku poziciju medija i delovalo kao katalizator koji je na površinu izbacio raznovrsne mehanizme za zvanični i neformalni pritisak političkih i poslovnih krugova na kritičke medije", navodi se u tekstu. 

Prema podacima iznetim u tekstu, mediji su među sektorima koji su se najviše našli na udaru krize, jer su procene da je pad prihoda od oglašavanja iznosio 40%. 

"Zabrinjavajuće pogoršanje situacije je poguralo slobodu izražavanja među prioritete u kontekstu prošrenja, i to se odrazilo i na godišnji strateški paket dokumenata o proširenju", navodi se u dokumentu. 

Opširnije o novim smernicama EU za pomoć medijima možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Guidelines for Media Freedom and Integrity_26032014 by DijalogNet


Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila novi instrument za oporavak EU privrede nakon pandemije korona virusa

Brisel, 27. maj 2020. – Evropska komisija predstavila je predlog za osnivanje fonda od 750…