Naslovna Kultura Novi doživljaj klasične muzike: Počinje “Hypercube” koncertna sezona

Novi doživljaj klasične muzike: Počinje “Hypercube” koncertna sezona

3 minuta za čitanje
0
1,029

Beograd, 12. oktobar 2017. – Ove jeseni beogradska muzička scena biće bogatija za novi kamerni orkestar, Muzikon, koji najavljuje uzbudljivu koncertnu sezonu pod nazivom “Hypercube”.

Od 30. novembra 2017. do maja 2018. biće priređeno 6 koncerata i to u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Prva koncertna sezona „Hypercube” zamišljena je kao razvojno iskustvo kroz šest tematskih koncerata. Naslov sugeriše drugačiju percepciju, razmišljanje izvan kutije, to jest, razvoj kreativnih ideja u polju muzičke umetnosti. Prvi koncert najavljen je za 30. novembar, gde će posetioci moći da čuju dela Antonina Dvoržaka i Edvarda Griga.

Pored koncerata, aktivnosti orkestra će podrazumevati brojne akcije i kampanje, koje će se ticati kako promocije kvaliteta klasične muzike i samog orkestra, tako i šire kulturne i muzičke edukacije koje će trajati tokom celokupnog trajanja sezone. Da nije reč o običnoj serijji koncerata govori i naziv koncertne sezone koji sugeriše nove digitalne i tehnološke elemente koji će se primenjivati.

U okviru koncertne sezone, koja će programski doneti izrazita dela klasične muzike, važan deo Muzikon orkestra biće i domen edukacije gde će se kroz promociju svakog koncerta posebno naglasiti kontekst i smisao konkretnih kompozicija, sa ciljem razvoja publike i budućih poštovalaca klasične muzike.

U okviru ovog ciklusa Muzikon će dovesti izvrsne koncertmajstore i umetničke rukovodioce koncerata iz Nemačke, Holandije, Austrije.

Neka od imena koja će se naći u programu su Miloš Petrović (Bamberg Symphoniker), Jelene Ristić (Royal Concertgebouw, Amsterdam), dirigent Siniša Marković (dirigent i osnivač Youth Orchestra of Southeast Europe, Sarajevo), Jorg Winkler (Orchestra of the Maggio Musicale Fiorentino), kao i mnogi gosti iznenađenja koji će naknadno biti objavljeni.

Na poslednjem koncertu u sezoni očekuje se i solistkinja Nataša Penezić, kao i trubač Aleksandar Solunac (prva truba Beogradske filharmonije).

 

 

  • Dan klasike u Beogradu

    Beograd, 10. novembar 2017.  – U nedelju 12. novembra 2017. kamerni orkestar Mu…
  • Del Arno Bend nastavlja koncertnu sezonu

    Beograd, 16. oktobar 2017. (HH Artists) – Beogradski rege pioniri i legend…
Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi roman Saše Obradovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 03. decembar 2021. – Novi roman Saše Obradovića Ocena dokaza upravo je obja…