Naslovna Politika Novi okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka

Novi okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka

4 minuta za čitanje
0
113
glasanje

Beograd, 7. avgust 2019. – U organizaciji Fondacije za otvoreno društvo, u petak će na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN) biti održan drugi okrugli sto na kome će “predstavnici relevantnih političkih stranaka”, organizacije građanskog društva koje se bave izborima i stručnjaci s fakulteta i instituta koji se bave tom temom razgovarati na temu finansiranja izbornih kampanja.

Kako je najavljeno iz Fondacije, prvi deo skupa koji će početi u 9 časova biće organizovan po “Chatham House” pravilu, bez prisustva medija dok je obraćanje novinarima planirano od 11.30 časova.

Nakon održanog prvog okruglog stola čvrsto verujemo da je dijalog moguć i da je vreme koje nam je preostalo do narednih izbora neophodno efikasno i efektivno iskoristiti u cilju pronalaženja rešenja za unapređenje biračkog procesa. FPN Univerziteta u Beogradu i Fondacija za otvoreno društvo imaju u planu da organizuju seriju okruglih stolova povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da će predstojeći okrugli sto biti posvećen finansiranju izbornih kampanja, pre svega unapređenju kontrole tog dela izbora, a da će posebna pažnja biti posvećena upotrebi javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnosti finansiranja kampanja i kontroli.

Uvažavajući princip da se izborni sistem ne menja u izbornoj godini, smatramo da je važno pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih segmenata izbornog procesa i izbornih uslova čak i u kratkom roku – pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na duži rok, takav dijalog mogao bi da doprinese trajnom otklanjanju problema u izbornom sistemu kroz sveobuhvatnu reformu i uspostavljanju njegovog integriteta“, navela je Fondacija za otvoreno društvo.

Prvi okrugli sto na kom su predstavnici vlasti i opozicije razgovarali o izbornim uslovima u Srbije održan je prošlog utorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Izvršni direktor organizatora skupa, Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da je okrugli sto protekao u konstruktivnoj atmosferi.

Sastanku su prisustvovali potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, poslanik SNS Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik DS Zoran Lutovac, predstavnik Socijaldemokratske stranke Aleksandar Ivanović i predstavnici civilnog društva.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…