Naslovna Društvo Novi Pravilnik o izboru tužilaca donet bez javne rasprave

Novi Pravilnik o izboru tužilaca donet bez javne rasprave

3 minuta za čitanje
0
1,044
sudijski čekić

Beograd, 13. septembar 2017.(AKPA) –  Državno veće tužilaca (DVT) donelo je novi Pravilnik o izboru tužilaca dok je prethodni u proceduri utvrđivanja nezakonitosti pred Ustavnim sudom.

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) ukazuje da je novi Pravilnik donet dok je na snazi privremena mera od 19. jula kojom su onemogućeni dalji konkursi u tužilačkoj organizaciji i dok je izbor 17 kandidata blokiran u parlamentu.

DVT je Pravilnik doneo bez ikakve javne rasprave i najave, ne čekajući odluku suda o prethodnom Pravilniku i na taj način pokušava da zaobiđe donetu privremenu meru i da odmah nastavi sa sprovođenjem novih konkursa.

Ovo je faktičko priznanje donosioca da prethodni Pravilnik nije zakonit i priznanje da su prethodni izbori za zamenike tužioca pravno manjkavi.

U ovakvoj situaciji se u demokratskom društvu vrše konsulatacije sa relevantim strukovnim organizacijama, i u dijalogu traže optimalna rešenja, međutim, taj proces je izostao i donet je novi Pravilnik, koji je unekoliko jasniji od prthodnog, ali čija je zakonitost i dalje sporna, zbog čega će se ponovo pred Ustavnim sudom naći inicijativa za ocenu i njegove zakonitosti.

Udruženje tužilaca Srbije (UTS), kao udruženje čiji su članovi na vlasti u DVT, moglo je da se konsultuje sa drugim strukovnim organizacijama, ali to nije učinilo.

Propuštena je prilika da se na konstruktivan način izbegne pravna nesigurnost, koja nije dobra i zato apelujemo na Ministarstvo pravde i zakonodavca da pristupe izmeni Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu u skladu sa Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa, kako bi se način izbora pavosudnih funkcionera rešio na način koji obezeđuje nezavisnost sudija i tužilaca.

 Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) aktivno doprinosi rešavanju ovog društvenog problema i to tako što je sa udruženjima sudijskih i tužilačkih saradnika stupio u dijalog koji ima za cilj prevazilaženje međusobnih razlika na principima kompromisa u interesu vladavine prava i pravne sigurnosti.
 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…