Naslovna Društvo Novi zakon o socijalnim kartama povezaće različite baze podataka

Novi zakon o socijalnim kartama povezaće različite baze podataka

2 minuta za čitanje
0
134

Beograd, 17. februar 2021. – Novi Zakon o socijalnim kartama će objediniti više desetina različitih prava koja su bila u različitim bazama podataka i potpuno nepovezana, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za Radio Beograd rekla da će novi zakonom biti povezana ne samo prava iz oblasti dečje, boračke i zaštite osobe sa invalidetetom, unutar resornog ministarstva, već i sa svim drugim bazama od Centralnog registra stanovništva, Ministarstva unutrašnjih poslova, PIO fonda, Nacionalne službe za zapošljavanje, Poreske uprave i Geodetskog zavoda.

Kisić Tepavčević je objasnila da će primena Zakona o socijalnim kartama “omogućiti pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i uspostaviti bolju kontrolu socijalnih davanja”.

Uvođenjem jedinstvenog registra socijalne karte, navela je, građani više neće morati da idu od šaltera do šaltera i “sve će moći da završe sa matičnim brojem i inicijalnim zahtevom na jednom mestu”.

Registar socijalne karte obuhvatiće građane koji već koriste socijalnu zaštitu, one čiji su zahtevi u proceduri, kao i građane koji su bilo kada podneli zahtev, ali su odbijeni, navela je Kisić Tepavčević.

Ako istraživanja pokažu da je neka grupa posebno ugrožena, naglasila je, “moguće je povući te podatke iz Centralnog registra stanovništva u bazu i pružiti pomoć tim najugroženijim kategorijama, a da je oni nisu sami tražili”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…