Naslovna Društvo Novinari i javne ličnosti se žale Ustavnom sudu jer su nazvani “rušiteljima poretka”

Novinari i javne ličnosti se žale Ustavnom sudu jer su nazvani “rušiteljima poretka”

3 minuta za čitanje
0
835
Ustavni sud Republike Srbije

Beograd, 27. septembar 2017. – Više novinara i javnih ličnosti je uložilo žalbu Ustavnom sudu zbog odbacivanja krivične prijave protiv lista Informer, televizije Pink kao i pojedinaca koji su, kako se tvrdi, protiv njih iznosili neistine i lažno ih optuživali.

Krivične prijave koje je odbacilo Više javno javno tužilaštvo podneli su, avgusta prošle godine,  tadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović.

Nakon žalbe krivičnu prijavu je odbacilo i Apelaciono javno tužilaštvo, pa je Ustavni sud poslednja instanca kojoj je moguće obratiti se u Srbiji. 

Branilac Miloš Stojković očekuje da će do odluke Ustavnog suda, zbog njegove preopterećenosti, potrajati godinu ili dve, a nakon toga, ukoliko odluka ne bude zadovoljavajuća, tu je Evropski sud pravde u Strazburu.

"U žalbi se pozivamo na povredu prava na pravično suđenje i povredu prava na slobodu izražavanja", kazao je Stojković. 

Direktor Fondacije Slavko Ćuruvija ilir Gaši rekao je da su podnosioci krivične prijave tada bili optuženi za rušenje ustavnog poretka i pokušaj ubistva premijera.

"Mi, kao javni aktivisti ne treba da trpimo posledice takvog postupanja. Ne bismo bili ovde da ne verujemo u institucije i da ne mislimo da institucije moraju da štite javnu reč i one koji je izgovaraju", rekao je Gaši.

Današnjem podnošenju žalbe prisustvovali su i Vukašin Obradović, Antonela Riha i Sergej Trifunović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…