Naslovna Politika Novinari regiona traže od EU da više učini na zaštiti medijskih sloboda

Novinari regiona traže od EU da više učini na zaštiti medijskih sloboda

4 minuta za čitanje
0
652

Tirana, 9. novembar 2017. – Evropski komesar zadužen za proširenje Johanes Han izjavio je 9. novembra u Tirani da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni s jednom državom Zapadnog Balkana i da Evropska komisija u kontinuitetu prati izazove s kojima se suočavaju mediji regiona.

Istovremeno su novinari koji učestvuju na međunarodnoj konferenciji "EU-Zapadni Balkan medijski dani" zatražili od Brisela da učini više na zaštiti slobode medija. Predsednik NDNV rekao je skupu da medijsku sliku Srbije kreiraju oni koji su devedesetih sejali mržnju u medijima i dodao da u Srbiji postoje "dva i po medija" koji se bave važnim temama.
 

Han je otvarajući skup kazao da su “uslovi” za istraživačko novinarstvo “značajno opali” i da Evropska komisija prati izazove i prepreke s kojima se suočavaju mediji u regionu.
 
"Slučajevi nasilja i zastrašivanja uvek su izazivali našu zabrinutost i manjak napretka u ovoj oblasti biće predmet naše pažnje. Evropska komisija će insistirati da se ukine praksa nekažnjivosti", kazao je Han na skupu koji je okupio medijske profesionalce iz regiona i predstavnike Evropske komisije.
 
On je ocenio da su političari u državama kandidatima za članstvo odgovorni za medijske slobode, kao i za bezbednost i pristojne uslove za rad novinara, ali i podvukao da su mediji sa svoje strane odgovorni da "kritički, odgovorno i profesionalno izveštavaju".
 
Novinar BIRN-a Srbija Slobodan Georgiev je kazao da je medijima i novinarima u Srbiji potrebna “veća i jasnija podrška” Evropske komisije.
 
"Nije naš problem biznis model nego nedostatak sloboda i vladavine prava i to mora uvek da se kaže", rekao je Georgiev, držeci u rukama majicu s porukom "EU uradi više za medijske slobode".
 
Majicu su u znak podrške nosili brojni novinari, učesnici skupa.
 
Pojedini novinari su rekli da postoje različiti standardi EU kada je u pitanju reakcija na nasilje i pritiske na medije u regionu u odnosu na ostale delove Evrope.
 
U tom svetlu kao poređenje su naveli nedavno ubistvo novinarke na Malti i oštru reakciju Brisela čiji su se predstavnici pojavili na sahrani uticajne novinarke koja je istraživala slučajeve korupcije i kriminala.
 
Konferenciju je zajedno s evropskim komesarom Hanom otvorio albanski premijer Edi Rama koji je govor mržnje označio kao problem s kojim se suočavaju društva regiona.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Privremeni osnovni dohodak može da uspori pandemiju korona virusa

Njujork, 04. avgust 2020. – Momentalno uvođenje privremenog osnovnog dohotka za najs…