Naslovna Politika Novinarska udruženja u regionu osudila Dmitrovićev napad na NUNS

Novinarska udruženja u regionu osudila Dmitrovićev napad na NUNS

2 minuta za čitanje
0
372

Državne institucije Srbije dužne da reaguju povodom govora mržnje direktora i glavnog i odgovornog urednika Večenjih novosti koji je članove NUNS–a proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“.

Poslednji u nizu neprimerenih napada  desio se u ponedeljak 16.maja, kada je direktor i glavni i odgovorni urednik Večenjih novosti Ratko Dmitrović članove NUNS–a proglasio  „simpatizerima ustaške Hrvatske“, a Jovanu Gligorijević, članicu Izvršnog odbora NUNS-a, optužio za “kroatofilstvo”  samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portalu.

Novinarska udruženje iz regiona smatraju nedopustivim korišćenje govora mržnje i huškanja u javnoj komunikaciji uopšte, a posebno je neprimereno da takav govor koriste novinari ili urednici, koji imaju posebna etička pravila i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu reč. S obzirom da je Dmitrović na čelu uticajnog srbijanskog dnevnika čiji je delimični vlasnik država Srbija, njegov huškački govor ima naročitu  težinu i zahteva javnu osudu srbijanske medijske zajednice i adekvatno reagovanje državnih institucija Srbije.

Novinarska udruženja iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova iskazuju punu solidarnost sa članovima NUNS –a, daju im punu podršku u borbi za slobodno, odgovorno i etično novinarstvo – lišeno svake mržnje i posvećeno demokratskim vrednostima.

Potpisnici saopštenja:

  • Udruženje BH novinari
  • Sindikat medija Crne Gore
  • Hrvatsko novinarsko društvo
  • Udruženje novinara Kosova
  • Udruženje novinara Makedonije
Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…