Naslovna Civilno društvo NUNS dodelio Veliku plaketu Hariju Štajneru

NUNS dodelio Veliku plaketu Hariju Štajneru

3 minuta za čitanje
0
154
Hari Štajner

Beograd, 26. jun 2019. – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić uručio je Hariju Štajneru, jednom od osnivača NUNS, Veliku plaketu u znak priznanja za izuzetan doprinos osnivanju i radu udruženja.

Bodrožić je naglasio da je Štajner u veoma teško vreme, zajedno sa drugim hrabrim i časnim novinarima, utkao sebe u pokretanje i angažman NUNS i odbranu novinarske profesije.

I zato je Izvršni odbor NUNS-a odlučio da Štajneru dodeli Veliku plaketu za “veliki pečat koji je ostavio u jugoslovenskom i srpskom novinarstvu“, naveo je Bodrožić.

Zahvaljujući na priznanju Štajner je podsetio na izuzetno teške prilike koje su vladale u vreme osnivanja NUNS.

Porođajne muke novog, nezavisnog novinarskog udruženja nisu bile nimalo lake jer je režim Slobodana Miloševića tada činio sve kako bi medije i novinarstvo stavio u službu svoje propagande“, rekao je Štajner.

Dodao je da je NUNS odoleo svim tim iskušenjima i od samog početka pokazao da je protiv rata, nacionalizma i drugih pošasti koje su obeležile 90-e godine.

Hari Štajner je bio član prvog Izvršnog odbora NUNS izabranog na Osnivačkoj skupštini Udruženja 26. marta 1994. godine u beogradskom Domu omladine, kojoj je prisustvovalo 350 novinara iz cele Srbije.

Štajner je bio i jedan od osnivača i prvi predsednik Fonda novinarske solidarnosti, preteče NUNS, osnovanog početkom 1993. Takođe, bio je i prvi direktor NUNS Medija centra, registrovanog u jesen 1994. godine.

Hari Štajner je rođen 28. maja 1930. u Beogradu.

Tokom duge i veoma uspešne novinarske karijere radio je u dnevnim novinama Borba i Večernje novosti i nedeljnicima NIN i Vreme.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…