Naslovna Vesti Srbija NUNS i NDNV: Incident na RTS posledica opasnih tenzija u društvu za koje je najodgovornija vlast

NUNS i NDNV: Incident na RTS posledica opasnih tenzija u društvu za koje je najodgovornija vlast

4 minuta za čitanje
0
155
policija

Beograd, 17. mart 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da incidenti u zgradi Radio-televizije Srbije predstavljaju posledicu opasnih tenzija u društvu.

Pored toga, navodi se u saopštenju, to je posledica i višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda, ukidanja javnog dijaloga i stvaranja atmosfere linča u društvu, za koje su optužili aktuelni režim na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Pozivamo sve državne institucije da ovaj događaj najozbiljnije shvate kao alarm i konačno uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona, jer se društvo nalazi na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju, mogle da imaju nesagledive posledice”, ocenili su NUNS i NDNV.

Podsetili su da su “u bezbroj navrata” upozoravali na pogubnu tabloidizaciju medijske scene kojom je javni prostor “kontaminiran” nasiljem.

Takođe, upozoravali smo i javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti, te kršenjem zakona koji ih obavezuju na profesionalno, objektivno i nezavisno izveštavanje u skladu sa javnim interesom”, naveli su NUNS i NDNV.

Dodali su da nasilni upadi u javni medijski servis nisu primereni demokratskim i civilizovanim društvima, te još jednom upozorili državne institucije da postupaju u skladu sa zakonima, kako bi se slični incidenti predupredili, umesto da koriste državnu silu i primenjuju nasilje nad građanima koji protestuju zbog gušenja njihovih osnovnih prava.

Smatramo ciničnim nastup generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji se mesecima oglušavao o zahteve građana, ali i zakonske obaveze javnog servisa, upodobljavajuću uređivačku politiku ove medijske kuće interesima vlasti”, naveli su NUNS i NDNV.

Dodali su da je Bujošević morao mnogo ranije da stane u odbranu nezavisne uređivačke politike Javnog servisa Srbije i ocenili da je odgovornost RTS-a u stvaranju društvenih tenzija “neupitna upravo zbog snishodljivog odnosa prema vlastima a nauštrb javnog interesa”.

NUNS i NDNV su pozvali novinare i ostale medijske radnike na RTS-u, kao i u pokrajinskom javnom servisu, da ne pristaju na kršenje profesionalnih i etičkih standarda novinarstva i interesa javnosti i suprotstave se pritiscima vlasti i drugih centara moći koji su javni servis pretvorili u propagandnu platformu vlasti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi oblici različite integracije Zapadnog Balkana sa EU mogu biti bolji put ka većem ekonomskom razvoju regiona

Beograd, 16. septembar 2020. – Nastojanje Evropske unije tokom protekle dve decenije…