Naslovna Politika NUNS i NDNV osuđuju napad na novinara N1 Nikolu Radišića

NUNS i NDNV osuđuju napad na novinara N1 Nikolu Radišića

3 min read
0
435
NUNS/NDNV

Beograd/Novi Sad, 2.februar 2018. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su pretnje novinaru Televizije N1 Nikoli Radišiću i zatražili od nadležnih da što pre nađu i kazne počinioce.

"Najviše zahvaljujući Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, koji se novinarima TV N1 uglavnom obraća vrlo agresivno, na krajnje neprofesionalan i optužujući način a zatim i niže rangiranim funkcionerima SNS-a, koji ovu kuću etiketiraju kao 'američku' ili 'CIA' televiziju ili, u najboljem slučaju, medij koji 'radi protiv Vlade Srbije', TV N1 je odavno izložena otvorenim, sirovim, gotovo i beskrupuloznim napadima i pritiscima, tako da poslednje pretnje Nikoli Radišiću, nažalost, spadaju u red očekivanih", navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

Kako navode ta udruženja, Radišiću su u centru grada dve nepoznate osobe, uz pljuvanje, psovale "mater američku" i "izdajničku". 

Radišić je zbog ugrožavanja sigurnosti podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca.

"Zahtevamo da se počinioci što pre nađu, da se protiv njih preduzmu sve zakonom predviđene mere i novinarima garantuje bezbednost. Takođe apelujemo na nosioce javnih funkcija da povedu računa o svojoj retorici: targetiranju i etiketiranju nema mesta pogotovo kad je javni govor u pitanju", dodaje se u saopštenju.

Takođe se podseća da je to u NUNS-ovoj bazi podataka "Napadi na novinare", sedmi zabeležni incident od početka godine.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…