Naslovna Politika NUNS i NDNV: Stefanović ugrožava bezbednost novinara TV N1

NUNS i NDNV: Stefanović ugrožava bezbednost novinara TV N1

3 min read
0
532
Nebojša Stefanović

Beograd, 28. decembar 2017. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) danas su najoštrije osudili izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je regionalnu TV N1 “proglasio za televiziju pod kontrolom CIA”.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je ministar “time ne samo etiketirao i pokušao da diskredituje (tu televiziju), već je i njenim novinarima i zaposlenima ugrozio bezbednost”.

Stefanović je, osim toga, prekršio i Zakon o javnom informisanju i medijima koji izričito zabranjuje diskriminaciju medija, kao i vršenje pritiska na njihovu autonomiju, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV podsećaju i da je manir i drugih najviših predstavnika vlasti, uključujući tu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da TV N1 nazivaju “američkom televizijom” što, kako se ocenjuje, ima za cilj da se toj televiziji oduzme legitimitet.

Cilj je i da se “izvrši pritisak na njenu uređivačku politiku, s obzirom da je u pitanju jedan od retkih velikih medija koji ima kritički otklon prema vlasti,odnosno koji se u svom poslu rukovodi profesionalnim i etičkim normama a ne interesima vlasti”, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da je odnos prema TV N1 “samo još jedan dokaz da su predstavnici izvršne vlasti protivnici medijskih sloboda i da imaju za cilj da ukinu ili marginalizuju svako kritičko mišljenje u zemlji i onemoguće dijalog o bilo kom političkom i društvenom pitanju”.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…